Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
0°C
SOB.
17°C
1°C
Oceni objavo

27. JURČIČEV POHOD

V soboto, 07.03.2020, smo se udeležili že 27. pohoda po Jurčičevi poti. Že zgodaj zjutraj smo se z avtobusom zapeljali do Višnje gore, kjer je bil štart pohoda. 

Na trgu nas je pričakala glasba. Domači čebelarji so delili kruh namazan z domačim medom.

Po plačilu štartnine smo krenili proti Muljavi. 

Najprej smo hodili po gozdni cesti mimo razvalin starega gradu. Od tu smo se napotili proti vasici Pristava, zavili smo levo k vasi Zavrtače. Po dobri uri zmerne hoje smo prispeli do hotela na Polževem.

Po počitku in okrepčilu smo pot nadaljevali po smučišču do najvišje točke pohoda, to je cerkvice sv. Duha. Z vrha smučišča smo lahko občudovali Kamniško-Savinjske Alpe in tudi Julijske Alpe s Triglavom v ozadju. Planine so izstopale z snežno belino.

 

Z vrha smo pot nadaljevali po mehki travnati poti, ki pa je bila letos malo blatna.

Po 20 minutah hoje smo prispeli do vasi Male vrhe in s tem smo vstopili v osrčje krajev, kamor je Jurčič postavil večino svojih pripovedi. To so razvaline gradu Roje, gradu Kravjek, gradu Slemenice.

Pri cerkvi sv. Janeza Krstnika smo se ustavili za krajši počitek in ogled cerkve, saj je bilo pred nami le še pol ure hoje. 

 

Organizatorji pohoda so se potrudili tudi za zabavo pohodnikov, saj so nas že od 10. ure zabavali člani Orkestra harmonikarjev Bučar, Glasbene šole Bučar in Godbe Stična. Ob 11.30 nas je pozdravil slavnostni govornik, direktor Javnega Sklada za kulturne dejavnosti, mag. Marko Repnik. Od 12.00 do odhoda domov pa nas je zabavala skupina Čuki.

Ogledali smo si Jurčičevo domačijo in se sprehodili po stojnicah, kjer so ponujali domače izdelke.

Na poti do avtobusa smo si v cerkvici Marijinega vnebovzetja ogledali zlati baročni oltar in znamenite freske Janeza Ljubljanskega.

Pri gostilni Oberščak smo vstopili na avtobus, ki nas je srečno pripeljal domov. Preživeli smo prijeten dan, ki smo ga zaključili v dvorani PSC Lopan, na rednem zboru članov PD Mislinja.

 

Vodniki: Franc Bricman

               Peter Zupanc

               Stanko Krenker

               Danilo Kete

 

 

Oglejte si tudi