Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
20°C
10°C
Oceni objavo

1. TABORJENJE MISLINJSKIH KROKARJEV

V petek, 21. 6. 2019 smo taborniki iz rodu Mrzli studenec Mislinja na prav poseben način zaključili še eno izredno uspešno taborniško leto. Prvega taborjenja Mislinjskih krokarjev se je skupaj udeležilo okoli 50 tabornikov. No, taborniških aktivnosti seveda še ni konec, saj nas čaka še najpomembnejše – 10-dnevno taborjenje v Ribnem.
Okoli 17. ure so začeli prihajati prvi taborniki in že se je pred taborniško kočo začel nabirati kup nahrbtnikov, kup nasmejanih obrazov z različnimi barvami rutk.

Sledil je prvi zbor, na katerem smo zapeli taborniško himno in dvignili rodovo zastavo. Zastavo so dvigali udeleženci tekmovanja Izziv oranžne lilije, ki so na tekmovanju v Pesju osvojili 3. mesto.

Ker nas je vreme malce preganjalo, smo se kar hitro lotili postavljanje naših šotorov. »Šotori morajo biti postavljeni v liniji«, je povedal naš starešina Primož. Da smo šotore res postavili »v linijo, kot se spodobi«, smo potegnili vrvico, nato pa naravnali šotore in postavljanje se je začelo.

Tako naši najmlajši vrtčevski taborniki kot tudi najstarejši gozdovniki in gozdovniki so pridno zabijali kline, napenjali vrvice, sestavljali ogrodje, vodniki pa so predajali znanje in nasvete, kako šotor čim boljše postaviti in na kaj moramo biti pozorni.

Vseskozi si lahko slišal: »Klini se nikoli ne zabijajo pod kotom 90 stopinj«, » ne metati kladiva«, »Vrvice morajo biti napete in v liniji.« Malo taborniške discipline nikoli ne škodi, kajti šotori so bili zelo zgledno postavljeni in so nam tudi nudili pravo zatočišče ponoči, ko je začelo deževati.


Ob 18.30 so se nam pridružili še ostali taborniki in sledil je še en zbor, kjer smo obnovili pravila obnašanja na taborjenju, nato pa smo se lotili nabiranja drv in postavljanja ognja. Morali smo nabrati veliko drv, da smo pripravili dobro žerjavico, ki nam je omogočala, da so bile naše hrenovke, twist, bučke in sladke penice odlično pečene.

Gozdovniki in gozdovnice so se nato odpravili A-jat (da nebo pomote -  to ne pomeni počivat, ampak s tem mislimo dejavnost, pri kateri iz suhlic zvežemo konstrukcijo v obliki črke A, s katero se nato s pomočjo dveh članov vodu lahko premikamo).

Medvedki in čebelice ter murni  smo se lotili priprave večerje, zakurili ogenj in že je sledila večerja, ki smo si jo sami spekli in res prijetno druženje ob ognju. Po večerji smo se odpravili na nočni pohod z lučkami do mislinjske skakalnice, kjer smo opazovali zvezde, ki pa jih zaradi nejasne noči nismo videli zelo veliko. Nazadnje smo strnili vtise dneva v risbici.


Gozdovniki, ki so se vrnili iz A-janja so se prav tako navečerjali, nato pa so se ob trdi temi, brez svetilk, igrali prav posebno igrico skrivalnic s pomočjo piščalk. Za konec igre so se vsi gozdovniki skrili v gozd, nato pa smo jih vodniki morali najti, kar sploh ni bila lahka naloga za vodnike.

Medvedki in čebelice ter murni smo se pred spanjem še posladkali s pečenimi penicami, nato pa je za vse napočil čas za spanje. Spanec ni trajal prav dolgo, saj so nas vodnike že ob 3.45 zbudili razposajeni zvoki naših najmlajših. A ker je tudi počitek in kvaliteten spanec nujno potreben na vsakem taborjenju, smo vsi skupaj za kratek čas zaspali nazaj.


Soboto smo začeli z intenzivno telovadbo, da smo pritegnili mišice, dovedli kisik v možgane in da smo bili pripravljeni na nov začetek dneva. Gozdovniki so nato do zajtrka igrali nogomet, medvedki ter murni pa vsem znano igro lovce in zajce.

Po zajtrku pa nas je že čakalo pakiranje, pospravljanje šotorov in okolice ter še zaključni – slavnostni zbor. Na njem smo ustanovili nov PP, RR in GRČE klub Mislinjskih krokarjev, v čast in spomin našemu mislinjskemu slikarju Jožetu Tisnikarju.

Na zboru smo podelili tudi prav posebne značke – badge vsem udeležencem, naša Živa Mali pa je prejela oranžno rutico, saj je uspešno opravila vse naloge in se pridružila starostni skupini RR - Raziskovalkam in Raziskovalcem. Ob koncu smo vsem prisotnim pokazali še zastavo Republike Slovenije, ki nam jo je lani ob obisku v Ribnem poklonil predsednik države Borut Pahor.


Hvala vsem za še eno noro taborniško leto, polno novih spominov, dogodivščin, spoznanj. Predvsem pa hvala našim vodnikom in ostalemu vodstvu za ves trud, srčnost in predanost. Taborniki res ustvarjamo boljši svet.

  
Načelnica RMS

Petra Miklašič

Foto: Sandi Pečečnik

Oglejte si tudi