Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
3°C
PET.
15°C
-0°C
Oceni objavo

Planinsko srečanje invalidov Slovenije na Kopah

Letošnje 32. tradicionalno srečanje invalidov Slovenije je bilo to soboto na Kopah na Pohorju. Udeležilo se ga je preko 2500 invalidov iz domala vseh regij Slovenije.
Prvih 10 srečanj so organizatorji pripravili na Uršlji gori, vendar so kasneje lokacijo spremenili, saj je Uršlja gora težko dostopna marsikateremu invalidu, poleg tega pa tudi  na terasi planinskega doma ni dovolj prostora za tako veliko množico obiskovalcev. Zdaj že več kot dvajset let pripravljajo to srečanje na livadi pred Grmovškovim domom na Pohorju. Tam je tudi dovolj prostora, da lahko sprejmejo pod šotor in v okolici več tisoč glavo množico, pa tudi sicer je na Kopah dovolj prostora za parkiranje avtobusov in avtomobilov. Organizacija in izvedba prireditve je na plečih domačega Društva invalidov iz Slovenj Gradca, ki ga že vrsto let uspešno vodi predsednica Stanka Tamše.

V uvodnem delu so nastopile ljudske pevke Lastovke in harmonikaš iz Mute Florjan Ledinik,  nato pa je direktor podjetja Vabo, ki je najemnik Grmoškovega doma pa tudi lastnik drugih številnih turističnih objektov na tem delu Pohorja, pozdravil vse navzoče in jim zaželel prijetno bivanje v tem čudovitem naravnem okolju Pohorja. Predsednica društva Stanka Tamše je nato pozdravila vsa društva, ki so se letos tega srečanja udeležila in izrazila zadovoljstvo, da se te tradicionalne prireditve iz leta v leto udeležuje več članov društev invalidov iz vse Slovenije. Udeležence je pozdravil tudi župan Občine Mislinja Bojan Borovnik  (Kope sodijo teritorijalno v to občino), s strani Mestne občine Slovenj Gradec pa član občinskega sveta Niko R. Kolar. V imenu Zveze delovnih invalidov Slovenije pa je spregovorila podpredsednia Zdenka Ornik.

Slavnostni govornik je bil poslanec DZ Benedikt Kopmajer, ki se je v svojem nagovoru posebej osredotočil na probleme v zvezi s sprejemom Zakona o osebni asistenci. Ta zakon bi moral biti po sprejeti koalicijski pogodbi že v lanskem letu, vendar še danes ni poslan v parlamentarno proceduro. Brez tega zakona so tudi določbe Konvencije o pravicah invalidov, h kateri je že leta 2008 pristopila Slovenija le črka na papirju. Ker tudi DESUS sodi v sklop koalicijskih strank, Kopmajer pa je poslanec iz vrst te stranke, je obljubil, da v kolikor  do jeseni vlada ne bo posredovala tega zakona v parlamentarno sprejemanje,  bo DESUS sam vložil svojo varianto zakona.

Ob koncu uradnega dela, so vsem najstarejšim prisotnim invalidov iz posameznihd društev podelili lična priložnostna darila, ki so jih posebej za to priložnost izdelali v delavnicah ročnih del DI Slovenj Gradec.
Za udeležence, ki so si zaželeli poduhovniti to srečanje tudi s prisotnostjo pri daritvi sv. maše, sta poskrbvela domači župnik Tine Tajnik in nadškof mariborske nadškofije Alojz Civkl. V kapelici sv. Ane, ki je v neposredni bližini prireditvenega prostora na Kopah, sta namreč darovala mašo, katere se je udeležila kar lepa množica invalidov.
Srečanje se je nato nadaljevalo ob zvokih ansambla Klateži, med odmori pa je prisotne razveseljeval humorist Tomislav Vrlič.

Naj ob koncu še enkrat izrečem priznanje organizatorejm letošnjega srečanja ivalidov Slovenije, še posebej pa njeni neutrudni predsednici Stanki Tamše. Kako je priljubljena med svojimi člani pa je pokazal dogotrajni aplavz, ki ga je bila deželna ob koncu svojega nastopa.

Oglejte si tudi