Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
1°C
Oceni objavo

Kulturni hram Mislinja

Dela v projektu ureditve nove knjižnice v Poslovnem centru Lopan se zaključujejo, Kulturni hram Mislinja bomo uradno predali namenu 8. novembra, 2022.

Začetek investicije je bil predviden že lani, a se je zaradi epidemije Covida- 19 in njenih posledic, izvedba prestavila v letošnje leto.

V majhnih občinah, kot je naša, se veliko kulturnih prireditev dogaja v knjižnici, zaradi prostorske stiske pa je bila izvedba mnogokrat, neizvedljiva. Vsi pa smo, po neprijaznem koronskem času, željni dogodkov, prireditev, predavanj, izobraževanj vseh vrst ter aktivnega vključevanja v različna kulturna in društvena udejstvovanja.

Knjižnica Mislinja je konec lanskega leta štela skoraj 20.000 enot knjižničnega gradiva in je imela nekaj manj kot 1.200 aktivnih članov, ki so knjižnico obiskali 14.231 krat in si izposodili kar 47.284 enot gradiva. Podatki dokazujejo, da je Mislinja tudi branju prijazna občina in si zato zasluži tudi lepo urejeno in prostornejšo knjižnico ter dovolj knjižnih polic.

Prednost novih prostorov je tudi, da ima lokacija možnost dodatnega – sosednjega prostora, ki bo služil za izvajanje prireditev, kot so literarni večeri, izobraževanja, potopisna predavanja ipd. Urejen je tudi kotiček za duhovno rast, namenjen manjšim skupinam. V njem bo priložnost še za druženje starejše populacije in upokojencev, ki jim bo ponujena možnost sodelovanja v projektih vseživljenjskega učenja. Urejena bosta tudi informacijski in računalniški kotiček, čitalnica ter prostor za otroške dejavnosti.

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega  sklada za regionalni razvoj  in Republika Slovenija, razliko sredstev pa je iz proračuna prispevala Občina Mislinja. Izvajalec je bilo podjetje Vemal iz Pameč pri Slovenj Gradcu. Približna vrednost investicije/rekonstrukcije je 320.000,00 EUR.

Hram kulture Mislinja bo pomemben dejavnik vsestranskega razvoja Mislinje in koroške regije, medgeneracijskega sodelovanja, spodbujanja in oblikovanja idej za izboljšanje kvalitete življenja na podeželju. Predstavljal bo tudi pomembno izhodišče razvoja in krepitve razvojno storitvenega sektorja – turizma na podeželju in kulturnih dogodkov.

Oglejte si tudi