Logo MojaObčina.si
DANES
31°C
14°C
JUTRI
32°C
16°C
Oceni objavo

IZLET NA ŽAVCARJEV VRH IN NA SV. DUH NA OSTREM VRHU

V torek, 9. januarja 2024, smo se odpravili na prvi torkov izlet v letu 2024. Z minibusom smo se zapeljali najprej do Bresternice, kjer smo imeli krajši postanek za kavico. Od tu smo se zapeljali še naprej proti vasici Gaj, kjer smo pri cestnem kamnu, ki je označeval 7,5 km, izstopili in se pripravili na pohod.

Po asfaltu smo se spustili nekaj metrov, kjer smo prečili potok in se odpravili po kolovozu v gozd. Po kolovozu, ki je bil na nekaterih mestih precej strm, smo se vztrajno vzpenjali. Višje nas je kolovoz pripeljal na sedlo, od koder bi se nam ob lepem vremenu odprl razgled na planine. Tokrat so se nam na žalost skrivale v megli.

Po nekaj minutah smo ponovno zavili v gozd. Po gozdni poti smo prispeli do Žavcarjevega vrha, kjer smo naredili krajši postanek, da smo se okrepčali. Pri planinskem domu se nismo dolgo mudili, saj so bile razmere čisto zimske.

Od doma smo se nato vrnili do razpotja, kjer smo krenili levo na gozdno cesto. Pri kmetiji Ročič smo prečkali dvorišče in se nato spustili po pobočju do naslednje kmetije Rumpf. Tu smo krenili desno in se po asfaltni cesti dober kilometer spuščali do nekdanje velike kovačije. Na dnu grape smo zavili levo in precej časa hodili po zelo slabi in strmi gozdni cesti, ki nas je pripeljala na razgledno točko, ki pa je imela na ta dan napako. Tudi tukaj je bilo namreč megleno in smo ostali prikrajšani lepih razgledov. Zato smo se hitro podali naprej. Po polurni hoji po asfaltu smo zagledali cerkev na vrhu Ostrega vrha.

V gostišču smo si privoščili daljši počitek. Prilegla se je toplota v lokalu, saj je bilo zunaj precej hladno. Ob prijetnem pogovoru smo se okrepčali in odžejali. Čas je hitro minil in morali smo se vkrcati v minibus, s katerim smo srečno prispeli domov.

 

Vodnik: Peter Zupanc

 

Oglejte si tudi