Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C

VARNO V GORE 2022

##VIEWS##
Organizator: PLANINSKO DRUŠTVO MISLINJA
Kontaktni podatki organizatorja: Peter Zupanc,031 392578.
Vstopnina: 25€

                         

                  VARNO V GORE 2022

 

Pozdravljeni ljubitelji planin!

 

Že vrsto let planinska društva iz Velenja, Šoštanja, Vinske Gore, Šmartnega ob Paki, Škal in Mislinje izvajamo skupno akcijo Varno v gore, letos se nam je pridružilo tudi PD Mozirje.

Na tem skupnem druženju planincev iz vseh PD skušamo izbrati zanimiv cilj, ki bo s svojo zahtevnostjo privlačen za vse težavnostne kategorije. Vsako leto je glavni organizator v zaporedju drugo društvo.

Letos smo organizatorji tega skupnega druženja planinci iz PD Šoštanja v dogovoru in skupni organizaciji z drugimi društvi, da obiščemo nam vsem znane in priljubljene Mozirske planine.

MOTO LETOŠNJE AKCIJE »VARNO V GORE« BO DOBRODELEN, SAJ BO NAMENJEN ZA PONOVNO IZGRADNJO POGORELEGA PLANINSKEGA DOMA NA MOZIRSKI PLANINI.

 

Dostopi in težavnosti posamezne ture so v prilogi. Za izvedbo smo zadolženi vodniki PZS iz vseh društev. Ko se boste prijavljali, prosimo, da izberete turo na katero boste šli oz. ste fizično nanjo dobro pripravljeni, da bomo lažje uskladili število vodnikov in odhode avtobusov.

Vsi udeleženci akcije Varno v gore pa se bomo po končani turi dobili na zasluženi malici in skupnem druženju ob GRS koči pod gradbiščem planinskega doma predvidoma med 14. in 16. uro. Svoj doprinos in dodano vrednost akciji bodo dodali tudi člani PD Mozirje z glasbo in prodajo spominkov. Izkupiček prodaje in zbrana sredstva akcije Varno v gore bodo namenjena kot pomoč za izgradnjo novega planinskega doma na Mozirski planini.

 

Odhodi avtobusov proti domu bodo ob 17. uri.

 

Cena prevoza, organizacije in malice z eno pijačo znaša 25 EUR

 

Prijave zbirajo vodniki posameznih društev do 30.6.2022.

Odhodi avtobusov:

 

Mislinja

6h 30min

Velenje - avtobusna postaja

7h

Vinska Gora – gostilna Hren

6h 45min

Šmartno ob Paki – pri Brunarici

7h 20min

Škale – gasilski dom

7h

Šoštanj – avtobusna postaja

7h 15min

 

     

PD Velenje                              

Karlovčec Marjan    

041 663 601

PD Šoštanj                              

Nahtigal Metka        

03 588 29 28

PD Vinska Gora                      

Tomaž Kralj             

041 978 595

PD Škale                                 

Jana Miklavžina  

041 513 577

PD Šmartno ob Paki               

Predolnik Zoran       

041 776 398

PD Mislinja                              

Zupanc Peter           

031 392 578   

 

 

Pridružite se nam na skupni akciji, saj bo poučno in zanimivo.

Pomagajmo zgraditi dom na MOZIRSKI PLANINI.

 

VARNO V GORE 2019

 

GOZD – KRIŠKA GORA – TOLSTI VRH – VELIKA POLJANA – PLANINA JAVORNIK – DOM NA LOVRENCU

                       

Izhodišče: Gozd (850 m)                

Cilj: Kriška gora (1471 m), Tolsti vrh (1715 m), Velika Poljana (1410 m), Dom na Lovrencu (850 m)

Čas hoje: 6 ure 30 min

Zahtevnost: lahka označena pot

Višinska razlika: 865 m vzpon, 865 m spust.

 

S parkirišča se sprehodimo do bližnje cerkve od koder se po cesti, ki se pozneje spremeni v kolovoz in pa višje v gozdno stezo povzpnemo do Koče na Kriški gori. Pot je na nekaterih mestih precej strma.

Na koči si bomo privoščili počitek in se po počitku po grebenu povzpeli na Tolsti vrh. Na poti bomo lahko uživali v krasnih razgledih po okoliških gorah. Tolsti vrh je naša najvišja točka. Z vrha se bomo spustili preko Male Poljane, do Velike Poljane, kjer bomo naredili postanek in se potem preko planine Javornik spustili do Doma na Lovrencu, kjer se bomo zbrali vsi pohodniki in si privoščili zaslužen topel obrok in hladno pijačo.

Iz Gozda do Koče na Kriški gori bomo potrebovali 2 uri, od koče do Tolstega vrha  uro, iz vrha Tolstega vrha do Velike Poljane uro, od Velike Poljane do planine Javornik 45 minut in od planine Javornik do Doma Na Lovrencu uro in 45 minut.

Pot je tehnično nezahtevna, a zaradi dolžine poti zahteva nekaj kondicije. Ne pozabite na primerno visoko obutev z rebrastim podplatom, zaščito proti dežju in vetru, priporočamo tudi pohodne palice.

 

Opis pripravil Peter Zupanc, vodnik PZS

 

VARNO V GORE 2019

 

POVLJE – VELIKA POLJANA – PL. JAVORNIK – BAŠELJ

                       

Izhodišče: Povlje (710 m)               

Cilj: Velika Poljana (1410 m), Sv. Lovrenc (892 m), Gamsov raj (650 m)

Ime poti: Dolenčeva pot vzpon, mimo pl. Javornik spust v Bašelj

Čas hoje: 4 ure 30 min

Zahtevnost: lahka označena pot

Višinska razlika: 700 m vzpon, 760 m spust.

 

S parkirišča se usmerimo na peš pot med obema cestama z oznako Dolenčeva pot. Pot se začne zmerno vzpenjati skozi gozd po jugozahodnih pobočjih Storžiča. Po 45 minutah hoje nas pot pripelje na razpotje pri "okrepčevalnici". Tu se usmerimo levo na spodnjo pot, ki nas v nekaj minutah pripelje do prijetnega studenčka. Pot naprej se strmeje vzpne in nas še naprej skozi gozd pripelje na kolovoz. Tu se usmerimo levo in sledimo široki poti naprej. Kmalu pridemo do ostrega desnega ovinka, kjer se nam priključi pot iz vasi Zalog. Le nekaj metrov za tem pa pridemo do druge "okrepčevalnice". Kolovozu naprej sledimo vse do koče na Veliki Poljani, kjer tudi stopimo iz gozda. Za vzpon bomo potrebovali cca. 2 uri.

Po zasluženem počitku bomo pot nadaljevali proti pl. Javornik (1392 m) in sledili poti ki vodi proti Kališču. Na razpotju pod Široko planino se bomo usmerili navzdol po precej strmi poti, ki pa se kmalu uravna in spust ne bo pretežak, proti vasi Bašelj, oz. do Doma na Lovrencu, kjer se bomo dobili z ostalimi pohodniki ter ob zasluženi topli malici in prijetnim druženjem zaključili letošnjo akcijo Varno v gore.

Spotoma se bomo tudi poučili o varnem načinu hoje v hribe in pogledali kakšno opremo imamo in kaj je najprimernejše za hojo.

Čeprav je pot lahka in jo bo zmogel vsak planinec, pa ne pozabite na primerno visoko obutev z rebrastim podplatom, zaščito proti dežju in vetru, kapa in rokavice, krema za sončenje, priporočam tudi pohodne palice.

 

Opis pripravil Danilo Verzelak, vodnik PZS

 

VARNO V GORE 2022

KONJSKI VRH ČEZ TIRSKE PEČI (1515m)

MEDVEDJAK (1564m)- Mozirska koča

 

Čas hoje: 4h

Višinska razlika: 470m

Zahtevnost: zelo zahtevno brezpotje

Priporočena oprema: dobri čevlji, čelada, komplet za samovarovanje

Opis poti: Turo pričnemo na ovinku pri »Belih pečeh«. Iz 1300m se spuščamo po markirani poti, ki pelje v Ljubno ob Savinji. Spustimo se vse do planine Ston 1100m, kjer je spomenik borcem. Tukaj zapustimo markirano pot, ter se podamo po gozdni vlaki v smeri severa. Po uri hoje pridemo pod ostenja »Tirskih peči«. Pogled na kar zastrašujočo višino nad nami lahko nekomu povzroči nelagodje. Nadaljujemo vodoravno po ne preveč uhojeni stezici vse do »erotičnega parka«, to je predel, ki si ga je narava sposodila in iz bukev sama ustvarila dele človeške podobe.

Vrnemo se par metrov nazaj, kjer se napotimo v strmo sotesko ne predaleč. Pred nami v zatrepu so v steno zabita varovala, ki nas v ključih pripeljejo na sedelce v gozdu. Tukaj sta dva izhodišča, če se obrnemo desno pridemo v dolino pod Konjskim vrhom. Mi izberemo levo pot v zgornje stene. V ključih po gozdni strmini pridemo do drugih varoval. Razgledi so vedno lepši; treba pa je pri plezanju ob steni vedno dobro paziti kje stopamo, trave so res strme. Ko naenkrat stopimo iz stene se na gozdnem robu obrnemo, ter uživamo v lepem razgledu pod nami.

Pot nadaljujemo skozi gozd, ter ob robu pašnika na že omenjeni »Konjski vrh« (1515m).  Po krajšem spustu se usmerimo čez Medvedjak do Treh plotov, kjer sledi daljši odmor , če bo gostišče odprto. Nadaljujemo v smeri Starih stanov naprej po grebenu in po smučišču proti Moravi, ter  v 4h prispemo na Mozirsko Kočo, kjer sledi zaključek.

                                                          Zapisal: Marjan Karlovčec – Kara 041 663-601

 

 

 

 

Oglejte si tudi