Na mirnopeškem državnem tekmovanju v pripravi štrukljev je bil najbolje ocenjen ajdov štrukelj članice Društva podeželskih žena MIrna Peč Milke Kastelic. To tradicionalno slovensko jed, ki se je nekdaj pripravljala ob praznikih in večjih skupinskih delih, si lahko pripravite tudi sami po spodnjem receptu gospe Milke.
SESTAVINE:
- 0,5 kg ajdove moke
- 0.5 l slanega kropa
- malo bele moke
- 0.5 kg skute
- 3 jajca
- malo soli
- drobtine
- maslo
POSTOPEK PRIPRAVE:
Ajdovo moko poparimo s slanim kropom, ohladimo in z dodatkom bele moke zamesimo testo. Razvaljamo približno 0,5 cm na debelo.
Skuto , jajca in sol zmešamo v gladko maso in namažemo testo. Zvijemo. Kuhamo zavito v živilski foliji. Postrežemo z drobtinicami popraženimi na maslu.




