Logo MojaObčina.si

Mirna Peč

DANES
24°C
10°C
JUTRI
25°C
11°C
Deli
2036

Glasbena šola diatonične harmonike v Mirni Peči

V Mirni Peči si prizadevajo, da bi odprli oddelek glasbene šole za program diatonične harmonike. V skladu z mrežo javnih glasbenih šol in veljavno zakonodajo Občina Mirna Peč nima svoje glasbene šole, ampak se program glasbene šole za mirnopeške otroke izvaja v okviru Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto.

Otroci se lahko v glasbeno šolo vključijo na podlagi vsakoletnega javnega razpisa in opravljenega sprejemnega preizkusa (slednji ni obvezen za program glasbene pripravljalnice). Izobraževanje otrok v okviru javnega programa glasbene šole je brezplačno, starši pa v skladu s sklepom šole plačujejo del materialnih stroškov pouka, ki trenutno znaša 20,86 EUR mesečno.

Želja Občine Mirna Peč je, da se glasbeno izobraževanje približa občanom, zato se je v preteklosti že večkrat pogovarjala z Glasbeno šolo Marjana Kozine Novo mesto o oblikovanju dislociranega oddelka v Mirni Peči, vendar v preteklih letih ni bil izpolnjen pogoj potrebnega števila vključenih otrok- 16 otrok na 1 program glasbene šole.

V sklopu razvijanja različnih aktivnosti v spomin pokojnemu mirnopeškemu rojaku harmonikarju Lojzetu Slaku in na podlagi različnih pobud pa občina vse bolj razmišlja o oblikovanju oddelka glasbene šole učenja diatonične harmonike, da bi na ta način ohranila bogato glasbeno dediščino kraja. 

Na začetku letošnjega leta je občina skupaj z Glasbeno šolo Trebnje na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport posredovala predlog za pridobitev dodatnega programa za učenje diatonične harmonike, v skladu s katerim bi občina zagotovila prostor v objektu stare šole, Glasbena šola Trebnje pa potreben kader. Ministrstvo programa zaradi pomanjkanja sredstev ni odobrilo, je pa občino napotilo, da išče rešitve v okviru obstoječe mreže glasbenih šol ali v povezavi s kulturnimi projekti.

Osnovni pogoj za ustanovitev oddelka ali glasbene šole diatonične harmonike je zadostno število učencev, zato bo občina še naprej spodbujala učence v vključevanje v glasbeno šolo. Otroci se lahko še vključujejo v Glasbeno šolo Marjana Kozine Novo mesto, v kolikor so prosta mesta tudi v Glasbeno šolo Trebnje, kjer morajo starši le plačati mesečni znesek za materialne stroške pouka. Zadnja tri leta pa je v Mirni Peči na voljo otrokom tudi privatno poučevanje igranja diatonične harmonike s strani Sandija Ravbarja.

Sandi Ravbar je profesor harmonike, zaposlen v Glasbeni šoli Trebnje. V prostorih stare šole nudi učenje diatonične harmonike, ki vsebuje praktično in teoretično znanje. V dogovoru z Glasbeno šolo Trebnje lahko otroci na koncu šolskega leta delajo tudi izpite iz diatonične harmonike in prejmejo uradno spričevalo. Program je za sedaj samoplačniški. Da bi bil strošek učencev čim manjši, občina pokriva materialne stroške prostora, prizadevala si bo pridobiti dodaten denarni vir iz evropskih sredstev, dolgoročno pa je želja občine pripeljati v Mirno Peč oddelek javne glasbene šole diatonične harmonike.

 

 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi