Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
13°C
ČE.
30°C
15°C
Oceni objavo

Naj bo praznično vzdušje letos še bolj "zeleno"

Do decembra nas loči še nekaj dni in v zraku je že čutiti praznično vzdušje. Zagotovo bo letošnji zaključek leta drugačen kot smo ga bili vajeni doslej. A tudi v teh posebnih okoliščinah si lahko pričaramo prijetno praznovanje. Sedaj, ko ima večina malce več časa, je priložnost, da mrzlično praznično nakupovanje v velikih trgovskih centrih zamenjamo za bolj zeleno in trajnostno.

 

1. BOŽIČNO DREVESCE Z ZELENIM SPOROČILOM: 

Ko pomislimo na praznike, se nam najpogosteje pojavi podoba božičnega drevesca, ki z okraski in lučkami pogreje dom. Spomni nas vseh tistih lepih trenutkov, ko se cela družina zbere okrog drevesca in ga krasi, v kuhinji pa diši po sladkih dobrotah. Ali ste pomislili, da lahko z izbiro drevesca vsak izmed nas merljivo prispeva k sooblikovanju »zelene« prihodnosti? 

Zeleno drevo (www.zeleno-drevo.si) že vrsto let preko različnih aktivnosti spodbuja k nakupu ali najemu živega zelenega drevesca, ki po zaključku praznikov nadaljuje svoje potovanje. 
Letos bodo v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije, za vsako kupljeno ali najeto božično drevo, del sredstev donirali za nakup nove sadike črnega bora v projektu Drevo za Cerje (www.drevozacerje.si), ki je namenjen pogozodvanju v požaru hudo prizadetega območja okrog Pomnika miru.

Donirane sadike črnega bora, bodo našle svoj novi dom v Parku miru na Cerju in pomagale k hitrejši ozelenitvi preko 100 hektarov pogorišča.

Plemenita dejanja nas osrečujejo in bogatijo. Zato pri nakupih izberite zeleno smer, ki prinaša trajne koristi in večje zadoščenje. 

 

 

2. PRAZNIKI ZA VSE: 

Kaj, ko bi naše domače in najdražje letos presenetili z lokalnimi darili, ter s tem podprli domače ustvarjalce, obrtnike in podjetja?   

Razglejmo se naokrog. Četudi bomo v decembru še vedno omejeni le na občinske meje, imamo tudi znotraj slednjih ogromno odličnih umetnikov, ustvarjalcev, pridelovalcev, obrtnikov, vinarjev, športnih trenerjev, knjigarn, restavracij, kozmetičark,… ki jih bomo z gesto nakupa lokalnega darila (izdelka, kupona, storitve), podprli v teh časih in s tem omogočili praznike za vse!

 

 

3. NOVOLETNA VEČERJA IZ DOMAČIH – LOKALNIH SESTAVIN:

 

Zdaj je čas, da pobrskamo po starih receptih, se v krogu družine podučimo o skritih sestavinah v najboljših jedeh naših babic in iz lokalnih pridelkov skuhamo novoletno večerjo. Slovenija ima zares bogato podeželje, in na vsakem koraku najdemo rezultate pridnih rok domačinov. Zakaj se torej letos ne bi odpravili v nabavo sestavin kar do lokalnih kmetov in pridelovalcev? 
V košarici polni domačih, svežih in zdravih dobrot, od zelenjave, sira, mesa, vina…,bomo zagotovo našli dovolj okusnih sestavin za pripravo vrhunske novoletne večerje za naše najdražje.

 

Ne potrebujemo več časa, niti več denarja, le premišljena dejanja, s katerimi bomo naredili  svet lepši in bolšji.

 

 

 

Turizem Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi