Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
6°C
JUTRI
28°C
9°C
Oceni objavo

Med 100 najboljšimi trajnostnimi zgodbami na svetu letos 5. zapored tudi Miren Kras

Globalna organizacija Green Destinations je na konferenci v estonskem Talinu razkrila letošnji seznam 100 najbolj trajnostnih zgodb na svetu (Green Destinations Top 100 Stories). Nanj se je s svojimi primeri dobrih praks uvrstilo šest slovenskih destinacij: Ljubljana, Šaleška dolina, Brežice, Jeruzalem, Kranj ter naša destinacija Miren Kras.
S tem se še utrjujeta ugled in prepoznavnost Slovenije in njenih destinacij kot enih najbolj zelenih in trajnostnih na svetu.


Na izbor Green Destinations Top 100 Storiesse vsako leto prijavijo številne destinacije z vsega sveta. Strokovna komisija med njimi izbere TOP 100, ki jih prepozna kot primere dobrih praks. Slovenske destinacije se redno uvrščajo na seznam, kar je odraz sistematičnega in dolgoletnega razvoja ter promocije trajnostnega turizma.

Konferenca Green Destinations, ki jo vsako leto organizira istoimenska organizacija, je namenjena spodbujanju povezovanja med deležniki v turizmu in odkrivanju ter deljenju najboljših trajnostnih rešitev in praks za učinkovito upravljanje turističnih destinacij.
Na letošnji konferenci, ki se je odvijala med 8. in 10. oktobrom v Talinu, je strokovno znanje in vpoglede delilo več kot 50 govornikov z vsega sveta.

Miren Kras, ki se je letos že petič zapored uvrstil med TOP 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu je v preteklih letih strokovno žirijo prepričal s projekti:

-        Skupaj za zeleno prihodnost;

-        Drevo za Cerje;

-        Šparglji iz domače kmetije – prestižno darilo zdravju in teritoriju

-        Krasna Kuhnja

Ob vsem tem velja poudariti, da je destinacija letos po presoji komisije Zelene sheme Slovenskega turizma uspela ohraniti zlati zeleni znak – Slovenia Green Gold destination, kar priča o trajnostnem pristopu in naravnanosti destinacije na vseh ravneh.

Miren Kras je kot primer tajnostne zgodbe letos predstavil projekt: Skupaj za Kras

V ekstremnem poletju 2022 je destinacijo Miren Kras že drugič v treh letih zaznamoval gozdni požar – tokrat največji v zgodovini Slovenije. Uničil je 3.600 hektarjev površin, od tega 80 % ozemlja ene najbolj zelenih in trajnostnih destinacij v Sloveniji (štirikrat je bila uvrščena med TOP 100 na svetu in štirikrat med TOP 6 najboljših zelenih praks), ki svojo ponudbo gradi predvsem na aktivnem turizmu na prostem v neokrnjeni naravi.

Soočili smo se s "preživetvenim izzivom" – kako spodbuditi in ohraniti turizem v "pogoreli destinaciji". V sodelovanju treh občin, ki jih je prizadel požar, in neprofitne Fundacije Vrabček upanja smo zasnovali nacionalno kampanjo Skupaj za Kras. Kampanja je bila oblikovana z namenom zbiranja donacij za obnovo pogorelega območja in vzpostavitev nove zelene pohodniške transverzale (Zeleno srce Krasa), ki bo območje v požaru prizadetih občin tako na slovenski kot italijanski strani povezala v nov, čezmejni izobraževalno-turistični produkt. Ta bo ozaveščal o podnebnih spremembah in spodbujal razvoj turizma na celotnem prizadetem območju.

Projekt Skupaj za Kras predstavlja primer dobre prakse v primeru naravnih katastrof, katerim smo priča iz leta v leto. Daje nam vpogled kako ravnati in na ravni destinacije in ponovno vzpostaviti »življenje« na prizadetem območju v sozvočju z lokalnimi prebivalci, lokalnimi ponudniki in prihajajočimi gosti. Hkrati ponuja vpogled v odnos do naravnih katastrof in njihovih posledic ter spodbuja k dogovornemu ravnanju prebivalcev in obiskovalcev v oziru do narave. Zadovoljni smo, da nam je v dobrem letu po požaru uspelo stkati nova partnerstva, številna podjetja, institucije, društva, posamezniki, so začutili našo stisko in zgodbo ter nam še danes nesebično pomagajo na različne načine pri obnovi Krasa. Projekt je že podprlo več kot 40 podjetij, ki so se s podpisom Zelene zaveze strinjala k vsakoletni podpori projekta. Iz danih okoliščin je nastalo še veliko manjših projektov (Mila Krashko, majice za Kras,), ki dodatno spodbujajo ozaveščanje javnosti in pomagajo pri obnovi.  

Na tem mestu gre seveda velika zahvala vsem donatorjem, ki so do sedaj podprli kampanjo Skupaj za Kras in v veliko veselje nam je, da se po dobrem letu dni od najobsežnejšega požara v zgodovini Slovenije veliko posameznikov in podjetij še vedno obrača na nas z željo po prispevanju k delčku mozaika obnove naše krajine.

Še vedno je aktualno zbiranje sredstev za obnovo na TRR SI56 3400 0102 1587 583
namen KRAS ali preko SMS sporočila na številko 1919 KRAS5 (5 €) ali KRAS10 (10 €).

V mesecu novembru konkretno nadaljujemo tudi s terenskim delom in pripravljamo več akcij pogozdovanja v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije – več o konkretnih terminih pa razkrijemo v kratkem.

 

 

Oglejte si tudi