Danes si obede s svežo zelenjavo iz trgovin lahko privoščimo vse leto, a hkrati »divja« hrana, nabrana v domačem naravnem okolju, zaradi večje hranilne vrednosti in okusa vse bolj pridobiva na pomenu. V Lipi na Krasu so pomladanski vaški praznik, ki bo letos organiziran v nedeljo, 24. marca, posvetili regratu oziroma po lip'nsko radički.
Obiskovalcem bodo tudi tokrat v pokušanje ponudili domače jedi iz regrata – take po tradicionalnih receptih, kot je sveža regratova solata z jajci, pa tudi bolj »kreativne«, kot so regratove juhe, zavitki ali celo sladice. Degustacije bodo pred vaškim domom v Lipi na voljo od 12.00 dalje, da si iz regratovih prigrizkov si lahko sestavite zanimivo kraško kosilo.
Pomladni izlet na Kras lahko obogatite tudi z vodenim pohodom po razglednih poteh nad Lipo, z (ne prenapornim) vzponom na Trstelj – s pogledi od Alp do Jadranskega morja. Zbirno mesto za pohodnike je v Lipi, pri vaškem domu med 9.00 in 9.30. Pohod bo trajal približno 3 ure, ob povratku v Lipo pa bo vsem pohodnikom, po plačilu štartnine, postrežena topla malica in pijača. Za otroke in mlade do 15. leta bodo vodenje na pohodu, pijača in topla malica na voljo brezplačno.
Dan bodo obiskovalci lahko zaključili na vaški osmici Na lehtah v Lipi, ki vrata odpira med 22. in 31. marcem 2019 (www.facebook.com/osmica.na.lehtah).
Divja hrana bo na Kras vabila tudi v aprilu in maju, natančneje med 5. 4. in 5. 5. 2019, v okviru kulinarične prireditve Divji okusi Krasa – šparglji in divje rastline, ki jo na več lokacijah na Krasu soorganizira Javni zavod Komenski Kras. (https://www.visitkras.info/prireditve/kulinaricne_prireditve/213/divji_okusi_krasa__sparglji_in_divje_rastline/)
Vabljeni torej v Lipo na Krasu na otvoritev sezone kraških divjih okusov!
Info:
Vaško razvojno društvo Škrla Lipa
M. 040 706 712 E:skrla.lipa@gmail.com FB: Društvo ŠKRLA, Lipa
Pripravila
Nataša Kolenc, Vaško razvojno društvo Škrla Lipa
Foto: Jasmina Putnik, Nataša Kolenc, D. Bizjak



