Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Izlet v Istro

V nedeljo, 17. junija, smo se članice društva žena in upokojenci odpravili na prijeten izlet v Poreč, Rovinj in Limski kanal.

Izlet je bil kot nagrada članicam Društva žena Miren-Orehovlje za celoletno delo v društvu.

Pridružili so se nam tudi člani društva upokojencev in zbralo se nas je kar 47.

Naročili smo lepo vreme in tako je tudi bilo. Na avtobusu nas je pričakala vodička Ada, ki nam je na izredno prijeten način predstavila kraje in kulturne znamenitosti našega izleta.

 

Ob  6.00 uri smo vstopili prvi potniki v Orehovljah, nato smo pobrali še vse naše kolege v Mirnu in po italijanski strani nadaljevali pot do slovenske obale in nato do  Poreča.

Še prej smo imeli postanek za kavo, sok. Dobili smo tudi sendviče, da bi lažje pričakali ribji piknik na ladjici, ki je bil predviden šele za 13.00 uro.

 

Sprehod skozi stari Poreč je bil res zanimiv. Saj je to kraj, ki se ponaša  s tisočletno zgodovino. Ima status najlepšega in  najatraktivnejšega  mesta v Istri. Tu smo si najprej ogledali cerkev gospe od Angela,  Peterokotni stolp zgrajen v gotskem stilu, stavbno z Beneškim levom ter vhod v Evfrazijevo baziliko. Za kaj več ni bilo časa, saj nas je že čakala ladja, ki nas je  popeljala v Rovinj- »modri biser Jadrana«. Nekoč je bil več kot 500 let del Beneške republike, njegovo staro mesto pa se nahaja visoko na polotoku obkroženo z beneškimi hišami. Največja znamenitost je cerkev sv. Eufemije iz 18. stoletja, od koder je prelep pogled dna Rovinj.

Nekateri člani se niso odločili za ogled te znamenitosti in so ta čas izkoristili za sprehod po mestu, ki je že polno turistov in nakazuje bogato turistično sezono. Ob  enih smo se vkrcali na našo ladjo, kjer so nam postregli s kosilom. Manjkal pa ni niti kozarček dobrega istrskega vina.

Pluli smo tudi do sredine Limskega kanala, ki je dolg 9 km, širok pa cca 600 m zaliv med Porečem in Rovinjem. Je zaščiten naravni rezervat z izjemno bogato floro. Tu so tudi znana školčišča. V tem čudovitem naravnem okolju so snemali tudi film Vikingi .

Na povratku nas je tudi malček pozibalo, ker je že zapihal popoldanski maestral, v nekem trenutku se je tudi pooblačilo in malo nas je zaskrbelo, da bi se vreme poslabšalo. Od vsega tega ni bilo nič in smo se v prijetni vožnji  vrnili v Poreč.

Pred odhodom smo se ponovno posladkali z dobrotami, s katerimi nas je postregla Marija Putnik, ki je prejšnji dan praznovala rojstni dan. Svoje dobrote nam je ponudila tudi Marinka Ušaj Jerkič, ki je rojstni dan praznovalaže v mesecu  mesecu maju in tudi Koprena Mira, ki vedno vseh prijazno pogosti s svojim pecivom.

Dobre volje smo nadaljevali pot do Kopra, kjer smo imeli še en postanek in se zadovoljni in

dobro razpoloženi vrnili domov v zgodnjih večernih urah.

                                                                                                       

 

                                                                                                                      Gordana Vičič

 

 

Oglejte si tudi