Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

UNESCO srečanje mladih na Cerju – projekt Meja

Mednarodni Unesco projekt Meja povezovalno spodbuja ustvarjalnost več dijakov, več učiteljev in več mentorjev. Že od leta 2004 novogoriški gimnazijci gostimo učence in dijake Unesco šol iz vse Slovenije, zamejstva in tujine na Cerju, na poteh, ki so nekoč narode ločevale, danes pa jih zbližujejo.
Življenje na Goriškem je tesno povezano z mejo, ki že dolga desetletja ločuje romanski in slovanski svet. Slovenci, Italijani in Furlani ponovno odkrivamo enoten prostor, ki ga je meja v 20. stoletju nasilno razdelila in ga je danes proces združevanja Evrope v sicer različnih zgodovinskih okoliščinah ponovno združil.

 

Mladi pustili na Cerju svoj odtis

S športno-kulturnimi dejavnostmi obeležujemo mednarodni dan miru. Skoraj 500 učencev in dijakov je ustvarjajo v glasbeni, pevski, plesni, gibalni in fotografski delavnici, razpravljajo v tujih jezikih. V naravoslovni delavnici spoznavajo kraški ekosistem, rešujejo naravoslovne naloge in se pomerijo v orientaciji, pustijo svoj likovni odtis. Izdelali so instalacijo Kaj nam narava govori? Po zgledu kamišibaj gledališča so oblikovali sceno in lutke za improvizirano kratko predstavo. V multimedijski delavnici so snemali reportažo ali vlog. Mladi filmarji so posneli utrinke z naše prireditve.

Zanimivi sta bili tudi zgodovinski delavnici, naprej so prisluhnili predavanju Slika kot trobilo ali svarilo vojne, sprehodili so se med pomniki, vstopili v viharni  čas 1. svetovne vojne in ob literarnih odlomkih tudi sami ustvarjali.

 

 

Drevo za Cerje

Skupina dijakov se je podala na pohod po poteh miru mimo pogorišča na Cerju. Pogled, ki nas je pretresel. Mir, tišina in nežni zeleni poganjki, ki napovedujejo novo življenje. Prav tu smo na pogorišču posadili prva drevesa, ki jih je poklonil Oskar Kogoj, industrijski oblikovalec iz Mirna. Tako smo se prvi pridružili projektu Drevo za Cerje.

Ob koncu smo prisluhnili zaključni prireditvi s proslavo in posadili drevo miru v okviru mednarodnega projekta ENO Tree Planting Day. Drevo, ki bo na Cerju raslo in opominjalo zanamce, da je mir temeljna človeška vrednota, ki jo je treba skrbno negovati »iz roda v rod, od dne do dne vsi skupaj in vsak zase za vse čase«, kot je zapisal slavni kraški pesnik Ciril Zlobec.

 

 

 

Naša posebna zahvala gre društvu podeželskih žena, ki nas vsako leto pozdravi s tradicionalnim slovenskim pozdravom, kruhom in soljo ter pecivom, društvu TIGR, ki poskrbi za ozvočenje prireditve in še posebej občini in županu Občine Miren - Kostanjevica Mauriciju Humarju, ki podpira Unesco šole in nas vrsto let prijazno sprejme in gosti na Cerju.

 

 

Skozi različne oblike ustvarjanja poudarjamo mir, solidarnost, strpnost, prijateljstvo in pomen varovanja naravne in kulturne dediščine. To so temeljne vrednote, ki omogočajo varno prihodnost mladih. Prisluhnili smo miru in naravi. Mir in čista narava sta dobrini, ki ju širimo z dobrim. Sta dobrini, ki ju je potrebno varovati in negovati s pravimi izbirami in pravimi dejanji. Dijaki, učenci in mentorji Unesco šol se: učimo, da bi vedeli, da bi znali delati, da bi znali živeti skupaj. Učimo se biti.

 

Suzana Černe, koordinatorica mednarodnega Unesco projekta Meja

Foto: dijaki Gimnazije Nova Gorica

Oglejte si tudi