Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Miren-Kostanjevica
DANES
24°C
13°C
JUTRI
25°C
14°C
Oceni objavo

Z brezdomci na čistilni akciji

V soboto 2. 4. 2016 smo se že navsezgodaj zjutraj zbrali v Dnevnem centru, si s kavo in črnim čajem pomagali, da bi se zbudili, pojedli kak piškot in malo poklepetali. Zatem pa smo se cela ekipa: 21 brezdomcev in 7 prostovoljcev, zagrebli za sedeže v avtomobilih in kombijih in se odpravili na Mirenski Grad, kjer smo skupaj še s primorskim delom ekipe očistili grič in okolico.

Tam smo si bili najprej vsi enotni, da prazen žakelj ne stoji po koncu in da je za kvalitetno opravljanje dela potrebna – dobra malica. Postregli smo si s sendviči, toplim čajem, kavo in piškoti … kaj hočeš še lepšega? Biti skupaj in skupaj delati dobro in koristno! Med deveto in trinajsto uro smo preverjali, v kateri vlogi se najbolj znajdemo: Fate čistačice, pobiralca smeti oz. adrenalinskega plezalca v gozdu, podiralca dreves, metalca kladiva oz. drv, grabljenju listja, igri »kdo bo koga,« a se bosta prej vdala radič in suha zemlja ali mi, kuharja, organizatorja … in ne boste verjeli, dobro nam je šlo. V vseh vlogah smo se  znašli in jih skupaj uspešno opravili. Za to smo dobili kar dvojno, da ne rečem trojno nagrado: občutek zadovoljstva nad opravljenim delom, večjo povezanost med nami in dobro kosilo, s sladico in kavico vred. In kako prijetno je bilo po kosilu posedeti na sončku in poklepetati.

Zadnji izziv na Gradu smo namenili Danijelu – namreč vlogo vodiča. Danijel nas je popeljal po Gradu in nam pokazal, kaj vse premorejo in ustvarjajo naši fantje in dekleta skozi celo leto: od črno-rozastih prašičkov, majhnih in velikih zajčkov, do rastlinjakov in sadovnjaka, novih kipov, prostorov za mlade, za fante, ki živijo na Gradu in za punce iz skupnosti, hišo, ki jo prenavljajo, … in še kaj bi lahko našteli. Uspešno je opravil tudi test iz geografije in nam lepo razložil, kaj vse se vidi z obzidja pred cerkvijo. Dan je bil bogat, lep in vtisov je bilo dovolj, da smo imeli kaj odnesti nazaj v Ljubljano in da bomo imeli iz česa zajemati ter se veseliti tudi sredi izzivov in naporov vsakdana.

Mateja Debeljak

Oglejte si tudi