Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Na Cerju srečanje strokovnjakov za odstranjevanje invazivnih tujerodnih vrst

V sredo 19. januarja je Mauricij Humar, župan občine Miren-Kostanjevica na Cerju sprejel predstavnike 4 državnih institucij, ki so združile moči, da poiščejo najboljšo rešitev za usklajeno in učinkovito reševanje problematike tujerodnih invazivnih rastlin, ki ogrožajo naše okolje. Strokovnjakom je izrekel dobrodošlico in zahvalo za predano skrb za obnovo pogorišča na Cerju.

»Brez pomoči Zavoda za gozdove, posebej enote Sežana, nam ambiciozen projekt revitalizacije gozda na Cerju ne bi uspel. In prav odlično sodelovanje različnih sfer družbe pri projektu, ki prispeva k obnovi pljuč planeta in zniževanju ogljičnega odtisa, je botrovalo donaciji globalnega podjetja Mars v višini 4.200 EUR, ki smo jo dobili za nakup novih sadik tik pred iztekom leta. Zavedamo se, da je obnova gozda dolgoročen projekt, ki nam brez vaše strokovne podpore ne bo uspel, zato smo veseli tovrstnih srečanj, ki prinašajo nove spodbude za ohranjanje zdrave narave na širšem območju občine.« Mauricij Humar, župan občine Miren-Kostanjevica


Sestanka so se udeležili predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), Zavoda RS za varstvo narave (ZRSVN), Direkcije RS za vode in Ministrstva za okolje in prostor. Namen je bil določiti usklajen pristop prisotnih inštitucij pri odstranjevanju invazivnih tujerodnih vrst rastlin (ITVR) v gozdu (usklajenost pri določitvi ciljev, pristojnosti, usmeritev, načrtovanja in izvedba ukrepov), za kar se je pokazala potreba ob koriščenju sredstev Podnebnega sklada in drugih virov sredstev za odstranjevanje ITVR v letu 2021.

Terenski del sestanka je organiziral ZGS kot nadaljevanje projekta odstranjevanja velikega pajesena, ki je potekal v organizaciji ZRSVN na Cerju v letu 2021. Območje odstranjevanja je hkrati območje požarišča iz leta 2019, na katerem se je zaradi presvetljenosti tal veliki pajesen začel številčno pomlajevati. Veliki pajesen je na seznamu invazivnih tujerodnih vrst, ki zadevajo Evropsko skupnost (EU). Vrste iz seznama je prepovedano: vnašati v EU, jih razmnoževati, gojiti, prevažati, kupovati, prodajati, uporabljati, izmenjevati, posedovati ali jih izpustiti v okolje. Veliki pajesen je v Sloveniji razširjen do te mere, da ga ni več mogoče odstraniti, zato je treba izvajati ukrepe za preprečitev njegovega širjenja.


Strokovnjaki so opozorili na velik razrast pajesena
v zadnjih letih po številnih območjih Slovenije. Pojav terja ukrepanje v obliki rednega odstranjevanja klic, kar naj bi izvajali lastniki parcel večkrat na leto, če se želimo izogniti izrivanju avtohtonih vrst dreves in ostalega rastja.


Upoštevaje resnost problematike, bodo izdali navodila za učinkovito zajezitev nadaljnjega širjenja nadvse agresivnega pajesena, ki jih bomo javno objavili.


Turizem Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi