Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Državna zastava na častnem mestu

V junijski številki občinskega glasila smo predstavili, kako naj izobesimo zastavo, kjer je bilo nekaj netočnosti. Tokrat smo se uskladili z Društvom Heraldica Slovenica, ki je zavezano, da sledi slovenski zakonodaji o vsem, kar je povezano z zastavami pri nas.
 

 

Heraldica Slovenica je članica Mednarodne federacije zastavoslovnih združenj (Fédération internationale des associations vexillologiques) in bo leta 2021 organizirala prvi mednarodni kongres zastavoslovja v Sloveniji, ki bo sovpadel z obeležitvijo 30-letnice države in njene zastave.

 

Beseda veksilologija izhaja iz latinske besede vexillum (to je ena izmed rimskih zastav). Pomožne zgodovinske vede se med seboj prepletajo. Glavno pravilo v veksilologiji je desno pravilo, ki izhaja iz heraldike.

 

 

Kje stalno visi državna zastava

Zastave stalno izobesimo na poslopjih, v katerih je sedež predsednika republike, sedež državnega zbora, sedež državnega sveta, sedež vlade, na območju mejnih prehodov, na poslopjih diplomatskih predstavništev in konzulatov Republike Slovenije v tujini, na vzgojno-izobraževalnih zavodih (vrtci, osnovne, srednje, glasbene in višje šole, dijaški domovi, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami ter drugi vzgojno-izobraževalni zavodi) ter na ladjah in na drugih plovilih.

Zastavo lahko stalno izobesimo tudi za označevanje poslopij, v katerih so sedeži ministrstev ali drugih državnih organov in organov lokalne skupnosti.

 

 

Načini izobešanja zastav

Državno zastavo izobesimo tako, da je zgoraj bela, na sredini modra in spodaj rdeča.

Zastava naj bo postavljena na drogu, ki je postavljen med 90 stopinjami glede na površino tal do največ 15 stopinj.

Na zasebnih hišah posameznik navadno izobesi državno zastavo ob državnih praznikih tako, da je postavljena na častnem mestu hiše. Seveda pa lahko tudi na zasebnih hišah visi zastava vse leto. Po sedaj veljavni zakonodaji naj visi zastava na drogu tako, da plapola.

 

Toda v vsakdanjem življenju se uporablja za sedaj odsvetovana oblika postavljanja, to je postavljanje na jamborni način oz.»ala bandera«. Če se državno zastavo izobesi na ta način, potem jo postavimo tako, da je s stališča gledalca bela na levi strani (s stališča postavljalca pa je rdeča na njegovi srčni strani in bela na desni).

Glede na to, da je jamborni način pri naših občanih najpogostejši, bomo to postavitev predstavili v nadaljevanju članka.

 

 

Pri postavljanju zastav se vedno upošteva, da jih postavljamo na levo s stališča gledalca. Za zastavo je stavba in mimoidoči opazuje, katera zastava je na njegovi levi – ta je najpomembnejša, če sta izobešeni dve zastavi ali jih je več. Če so izobešene tri zastave, je sredinska zastava na častnem in najpomembnejšem mestu – to je mesto državne zastave.

 

Dve zastavi

Pogosto se postavljata slovenska in evropska zastava. Postavimo ju tako, da je levo slovenska, desno pa evropska zastava.

 

 

 

Tri zastave

Slovenska zastava je zmeraj na sredini, gledano proti pročelju občinske stavbe je levo od nje evropska, desno od nje zastava občine.

 

 

 

Štiri zastave in več

Po veljavni zakonodaji se v liniji postavi na levo stran s strani gledalca državna zastava, sledi evropska in dalje druge državne zastave po slovenskem abecednem redu. Zadnja je zastava občine oz. krajevne skupnosti ali društva.

 

 

 

Nekaj primerov hierarhije zastav oziroma častnega mesta

1. zastava Republike Slovenije
2. zastava Evropske unije
3. zastava lokalne skupnosti
4. ostale zastave

1. zastava Republike Slovenije
2. zastava Evropske unije
3. zastava prestolnice
4. zastava mestne občine
5. zastava občine
6. zastava krajevne skupnosti
7. ostale zastave

1. zastava Republike Slovenije
2. zastava Evropske unije
3. zastava italijanske in madžarske narodne skupnosti
4. zastava občine
5. zastava krajevne skupnosti
6. ostale zastave

1. zastava Republike Slovenije
2. zastava Evropske unije
3. zastave tuje države (če jih je več, so razvrščene po slovenskem oziroma angleškem ali drugem abecednem redu, če tako določa diplomatska praksa)
4. zastava lokalne skupnosti
5. zastava organizatorja prireditve (npr. zastave športnih zvez, kulturnih organizacij, društev, multilateralnih organizacij itd.)

 

 

 

Uredništvo

 

 

Oglejte si tudi