Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Silvestrovanje 2016

Zaključek leta 2016 v DU Kostanjevica se je zgodil v Brdih.

Lepega sončnega popoldneva smo se že ob 13. uri vkrcali na manjši avtobus, ki nas je odpeljal v Brda. Bilo je toplo in nič kaj zimsko vreme. Pot nas je vodila najprej na Sv. Križ nad Kojskim. Tukaj nas je sprejela gospa Milena Beguš, ki je tudi vodička, delovala pa je v občinskem svetu, bila predsednica DU Kojsko in koordinatorka v projektu Starejši za starejše. Sama zasnova cerkve in okolice da vedeti, da je ta kraj služil kot utrdba. Šilast in dvojnoparalelni obok je datiran med leti 1470 in 1480, gotski krilni oltar pa naj bi nastal leta 1515, kot je bilo ugotovljeno ob restavratorskem posegu po prvi svetovni vojni in kar potrjujejo tudi slogovne značilnosti. Ta krilni oltar je eden od dveh tovrstnih ohranjenih na ozemlju Slovenije. To je bila romarska pot s Koroške, Furlanije, Goriške in Vipavske ter Posočja.

Prišli smo v Gonjače, kjer se nas je dobršen del podal na vrh obnovljenega razglednega stolpa 23 m visoko preko 144 stopnic. Nagrajeni smo bili s krasnim razgledom čez vsa Brda, Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite in Furlanijo vse do Tržaškega zaliva čez Kras in Vipavsko dolino. Stopnišče, ki je del spomenika padlim v drugi svetovni vojni je delo Janeza Bolke. Zapeljali smo se do Šmartnega in si ogledali cerkev sv. Martina s poslikavami v njegovem stilu, kjer figure poosebljajo ljudi tistega časa.

Pot smo nadaljevali na grad Dobrovo, ki je lepo obnovljen in se seznanili z grbi različnih lastnikov, grajsko lovsko sobo in zbirko imetja, ki se še vedno dopolnjuje, saj je bil grad popolnoma izropan pred obnovo. Goriški muzej skrbi za zbirko grafičnih del slikarja Zorana Mušiča, ki je zbirko svojih del sam poklonim rodnim Brdom. Od tu smo se podali še v čudovito obnovljeno vilo Vipolže v kateri je vloženega veliko evropskega denarja in je spremenjena v lep protokolarni objekt v katerem se vrstijo dogodki in razstave.

Ponovno smo se vrnili v Šmartno saj se je dan že pregibal v večer in je sprehod po srednjeveško obnovljenem kraju je bil zanimiv. Na poti smo si ogledali jaslice, katere izdeluje več kot 90 letna gospa in predstavljajo sliko Brd v malem: hiše so kot so nekoč bile, vinogradi in oljčniki, tudi ljudje so oblečeni v oblačila kot so jih uporabljali Brici koncem 19. In začetek 20 stol.

Sedaj je bilo že dovolj pohajkovanja in podali smo se v hotel Kozana, kjer nas je že čakal naš muzikant in slavnostno pogrnjena miza v oblike podkve. Prijetno so nas sprejeli, nam pa je že kar prijal objem topline prostora. Pridružil se nam je tudi predsednik PZDU Nova Gorica in z nami povečerjal ter nam nanizal nekaj informacij iz ZDUSA saj smo 15.12.16 dobili potrditev za novega predsednika g. Janeza Sušnika, pozdravna pa je bila tudi novica, da se nam bodo penzije malo zvišale. Nekaj je nekaj, nič pa nič.  Ob dobri hrani in lepo pripravljeni in servirani smo se okrepili, tako, da ni bilo težko plesati in se zavrteti ob glasbi in domislicah g. Silvanota, predvsem v skupinskih plesih.

Vsem upokojencem in vsem ljudem dobre volje želim mirno, zdravo in polno razumevanja leto 2017 in naj vas sreča spremlja na vsakem koraku.

DU Kostanjevica na Krasu, zapisala Nives Urdih

Oglejte si tudi