Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

DANES
23°C
9°C
JUTRI
22°C
10°C
Deli
4848

Izlet na Mariborsko

V deževnem in hladnem jutru, ki ni bilo nič majsko, smo se odpravili na izlet proti Štajerski. Jutranji klepet na avtobusu se je v glavnem sukal okrog vremena. Toda cesta proti našemu cilju je bila vedno bolj suha in na Pohorju smo za minutko celo videli sonce, čeprav so nam bunde še kako prišle prav.

Najprej smo na Pohorju obiskali eno izmed prvih slovenskih bioloških kmetij na Pohorju. To je kmetija imenovana Pri baronu. Gospodar nas je lepo sprejel in nam najprej predstavil pridno družino in na videoposnetkih tudi njihovo samozadostno kmetijo, ki je lahko zgled tovrstnim. Nato smo obiskali njihov živalski svet od krav, koz, prašičev, kokoši, gosk, čebel in ne na zadnje vsakovrstnega mrčesa, ki služi, da se rastline »naravno« razvijajo. Nadaljevali smo skozi njihove vrtove, zeliščnega, pa tistega pokritega z zastirko, toplogrednega in za naše poglede tudi navadnega. To je tudi turistična kmetija, kjer pripravljajo in strežejo hrano, pridelano na njihovi kmetiji, ki je kontrolirana po najstrožjih bioloških pravilih. Za nas so pripravili prigrizek, ki se je na koncu izkazal za pravo kosilo od različnih aperitivov, namazov, obloženih kruhkov, različnih naravnih pijač do ječmenove kave. V njihovi trgovini smo si nabavili vsaj nekaj od njihovih proizvodov, ki jih je več deset vrst.

Nato smo se odpravili proti Mariboru, kjer nas je pričakala vodnica ga. Blanka Prezelj in nas na zelo prijeten in zabaven način peljala po starem mariborskem središču. Kljub temu, da upokojenci ne vedno sledimo vodiču, so nas tokrat bila sam ušesa in kar nismo želeli končati tega ogleda.

Zato smo napravili prekršek in programu dodali še ogled mariborskega podzemlja. In kaj smo tam odkrili ? Ogromno velikanskih sodov in cistern za vino, ki so sicer bili prazne, saj prvotni lastnik Vinag je šel v stečaj in se še ni našel zainteresiran kupec za nakup tako veliko premoženja. V te sode bi lahko spravili vse vipavsko in briško vino in še bi ostalo za kraško. Na koncu smo se družili pri pokušnji njihove dobre kapljice, ki je bila skoraj arhivska. V kleti je namreč tudi arhivski del, ki vsebuje skoraj sto tisoč steklenic arhivskih vin.

Polni novih doživetij smo se na poti domov ustavili na Trojanah, kjer smo povečerjali in, da ne bi »ošvaheli« nakupili več kot trikrat več krofov, kot se nas je udeležilo izleta.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi