Furlanija-Julijska krajina nas je povabila v svojo sredino. Že takoj nas je prevzela in osvojila s svojo gostoljubnostjo, z naravnimi lepotami in tisočletno zgodovino.
Biljenski upokojenci smo se na Martinovo soboto podali v osrčje Furlanije. Med potjo smo imeli postanek za jutranjo kavico in sendvič. Dobro podkrepljeni smo nadaljevali pot v območje Conegliano , ki se nahaja ob vznožju hribov Prosecco, med ravninami Veneto, Friuli in gorami. Mesto se je rodilo v 12. stoletju. Sprehodili smo se po starem mestnem jedru, po stopnicah smo se povzpeli do Akademskega gledališča na trgu Cima. Fasado ima okrašeno s freskami in ob straneh jo krasita dve sfingi. Prijazni upravitelj nas je povabil na ogled Katedrale Conegliano, ki je v poslikana s freskami in del renesančnega kompleksa Duomo. Znotraj jo krasi slika naslikana na mizi "Madonna z otrokom". Leta 1459 jo je naslikal Giovanni Battista z vzdevkom Cima da Conegliano. V sklopu stavbe je tudi Scuola del Battuti, ki nam je na široko odprla vrata. Tu so slike in biblijske epizode po vrstnem redu, med drugim tudi (blagoslov, poroka v Kanu, zadnja večerja...)
Pot nas je vodila v gričevnato - vinorodno pokrajino Valdobbiadene, ki slovi po vinu prosecco DOCG. Vino pridelujejo iz sorte glera, ki je prvotno izvirala v slovenski vasici Prosek pri Trstu. Predstavnik družine Bortolin nas je povabil v klet in nas seznanil s postopki pridelave tega vina. V dvorani smo degustirali kar 8 različnih vin. Od vina izdelanega po starem postopku do vrhunskih vin DOCG. (DOC Treviso millesimato, spumante proseco superiore, spumante superiore DOCG paradiso dry, .) Med pokušino je vino s svojimi nagajivimi mehurčki poskrbelo za našo dobro voljo. Po degustaciji smo si kupili nekaj "zakladov sladke opojnosti" za naše domače. Kar težko smo se poslovili, vendar čakalo nas je mesto
Pot nas je vodila v gričevnato - vinorodno pokrajino Valdobbiadene, ki slovi po vinu prosecco DOCG. Vino pridelujejo iz sorte glera, ki je prvotno izvirala v slovenski vasici Prosek pri Trstu. Predstavnik družine Bortolin nas je povabil v klet in nas seznanil s postopki pridelave tega vina. V dvorani smo degustirali kar 8 različnih vin. Od vina izdelanega po starem postopku do vrhunskih vin DOCG. (DOC Treviso millesimato, spumante proseco superiore, spumante superiore DOCG paradiso dry, .) Med pokušino je vino s svojimi nagajivimi mehurčki poskrbelo za našo dobro voljo. Po degustaciji smo si kupili nekaj "zakladov sladke opojnosti" za naše domače. Kar težko smo se poslovili, vendar čakalo nas je mesto
Sacile, ki slovi po tem, da so imeli svoj statut že leta 1190. Mesto leži ob reki Liverze, sprehodili smo se žez mostove, videli Marijino cerkev s kipom Pieta...V mestu Spilimbergo smo si ogledali gotsko katedralo s freskami. Mesto slovi po šoli mozaikov. Tu so izdelali mozaik Nove Evrope, ki leži na mejni črti med Slovenijo in Italijo. Obiskali smo mestece San Daniele, ki slovi po okusnem pršutu. Ima kar 31 pršutarn in vsi izdelajo kar 2,6 miljonov pršutov letno. Tudi mi smo obiskali eno izmed njih in okusili njihove dobrote: testenine, polento s sirom, panceto in pršut, ki se je kar topil v ustih. Z eno besedo - odlično. Ob takih dobrotah smo čisto pozabili, da se lepe stvari vedno enkrat končajo!
Tekst: Vojka Rustja , slike Marta Volk, Cvetko Dominko
Tekst: Vojka Rustja , slike Marta Volk, Cvetko Dominko



