Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Miren-Kostanjevica
DANES
26°C
13°C
JUTRI
26°C
10°C
Oceni objavo

SODELOVANJE DRUŠTVA UPOKOJENCEV BILJE NA OPEKARSKEM DNEVU

Tudi člani DU Bilje smo sodelovali na tej prireditvi "Ohranimo spomin", ki je bila posvečena opekarstvu in ohranitvi spomina na naše prednike in običaje tistega časa.
Naše društvo se je predstavilo s kuhanjem polente po starem receptu v sklopu frnažarske malice. Skuhati ta pravo domačo koruzno polento, pa ni mačji kašelj. V starih časih so polento kuhali v kotličku nad ognjem. (kuotlu) Če jo danes skuhamo v kotličku nam da občutek domačnosti s kančkom nostalgije. Kaj ni najboljši del polente prav zapečena skorjica na dnu kotlička?

Prav zato smo na hribčku pod lipo za udeležence dogodka pripravili živi prikaz kuhanja polente na ognju v bakrenem kotličku. Da je bila polenta pravilno skuhana je poskrbel naš predsednik Cvetko Dominko. Tudi naši
najmlajši so se preizkusili v mešanju polente.
Sestavine in priprava: Za 4 osebe potrebujete: 2 litra vode, 250 gramov grobo mletega koruznega zdroba, eno žlico masla-olja in eno žličko grobe soli.  Za pravo polento potrebujete koruzni zdrob, prav tak kot smo ga včasih dobili v mlinu v Biljah.(od leta 1889 dalje) Za pripravo pa potrebujete veliiko časa, kar 40 minut kuhanja. Se čudite kaj? Ni časa, boste rekli. Danes večina kuha instant polento, ki je skuhana že v 3 minutah.
 
Postopek kuhanja: Zavremo vodo, solimo, dodamo poljubno maščobo in postopoma med mešanjem dodajamo koruzni zdrob. Važno je le to, da ne pozabimo mešati - da ne nastanejo grudice. Včasih se je mešalo z dolgo leseno kuhalnico, ki so ji rekli polentar. Skuhano so stresli na lesen pladenj - kosir in jo razrezali s špago.

Naše none so v tistih časih rekle: "Za pripravo dobre polente je potrpežljivost božja mast!"

Polenta pa vsebuje tudi zdravilne sestavine: riboflavin, tiamin, niancin, pantotenske kisline, vitamine B6, E, K,
cink, železo, magnezij, fosfor, baker, kalcij, mangan, selen. Vse naštete zdravilne sestavine ščitijo naše zdravje, krepijo kri, povečujejo energijo, skrbijo za dober vid, lepo kožo, upočasnjujejo staranje, znižujejo krvni tlak, holesterol, lajšajo težave s hemoroidi, preprečujejo razvoj sladkorne, bolezni srca in ožilja.                                        SEDAJ IMATE EN RAZLOG VEČ, DA BO POLENTA VEČKRAT NA VAŠI MIZI. PA DOBER TEK!                                                                                                                                                                       
 Prispevek: Vojka Rustja
 Fotografije: Marta Volk, Cvetko Dominko

Oglejte si tudi