Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Prihaja Dežela prijateljev

V Novo Gorico prihaja brezplačen dogodek za družine, ki se bo odvijal v mestni hiši, na travniku pred občino ter v Borovem gozdičku s številnimi živalicami in pravljičnimi junaki. Dežela prijateljev bo v nedeljo, 2. junija, od 10.00 do 20.00, v primeru slabega vremena bo prestavljena na 9. junij. V soorganizaciji Mestne občine Nova Gorica boste lahko obiskali pravljične dežele Robin Hood festivala Radia Robin ter Festival za ljubitelje živali spletnega portala Žurnal24.si.
O Deželi prijateljev in dveh velikih festivalih smo poklepetali z urednico Radia Robin, Martino Arčon, idejnim vodjo Robin Hood festivala, Klemnom Mozetičem, in idejno vodjo Festivala za ljubitelje živali, Anjo Ščuka.

 

Od kje ideja za Robin Hood festival?

Martina: Ideja za festival ima zelo dolgo brado. Nadgrajevali smo jo in čakali na pravi trenutek. Morda je 25-letnica Radia Robin glavni razlog, da smo prve osnutke potegnili iz predala, staknili glave, jo nadgradili in veseli smo, da bo naš festival mesto združil v prijateljstvu.

Klemen: Eden od ciljev festivala je tudi oživiti Borov gozdiček, ki je pravi dragulj v mestu. Spodbuda, da si tudi sicer vzamemo čas za sprehod, igranje ali posedanje v mestnem parku.

 

Kaj pa za Festival za ljubitelje živali?

Anja: Otrokom želimo približati živali in jih naučiti odgovornega skrbništva ter sobivanja. Vse to se bo obrestovalo čez 10, 15, 20 let, ko bodo odrasli in bodo sami ta pozitiven način življenja prenašali na svoje otroke … Menim, da lahko naredimo večje premike pri našem odnosu do živali le s takšnimi dogodki.

 

Vstop na Deželo prijateljev bo prost. Zakaj?

Martina: Če se lahko pošalim, zato ker so najboljše in najlepše stvari v življenju zastonj. Pa naj bo to smeh, prijateljstvo, objemi in tudi družinsko doživetje v naravi, pa čeprav sredi mesta, kjer bomo poskrbeli za vse čute, pravo prijateljstvo in pravljične junake.

Anja: Želimo, da je dogodek dostopen prav vsem. Poleg tega, da je brezplačen, se dogaja v nedeljo, ko je večina staršev in skrbnikov doma. Tako lahko s svojim otrokom prav vsi doživijo to edinstveno dogodivščino.

 

Kaj bodo družine tam počele?

Klemen: Na glavnem odru se bo odvilo pet predstav, od Supernone do Mačka Murija, Tačk, Glumačev in Erazma Predjamskega. Za glasbeno animacijo bodo poskrbeli Andreja Zupančič, najstniški Black Star rock band ter učenci osnovnih šol in vrtcev. Glavna posebnost Robin Hood festivala je sedem pravljičnih dežel: dežela mačka Murija, čarovnic, Kekca in Rožleta, indijancev, vilinskih bitij, 3P - pravljic, pesmic in plesa ter srednjeveških glumačev. Družine se bodo lahko skupaj igrale v deželi iger nekoč in danes, na voljo pa bo tudi brezplačna izposoja igrač in piknik odejic.

Anja: Na dogodku bodo otroci pobliže spoznali številne živali: konje, ovce, pse, službene pse, ptice, insekte, kače, kuščarje, dihurje, mačke in tako dalje. Zabavali se bodo pri Lovu na zaklad, videli pravo tekmo v agilityju in se udeležili številnih brezplačnih delavnic. Imeli bomo tudi pestro sejemsko ponudbo.

Martina Arčon

 

 

 

Oglejte si tudi