Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

Opekarski dnevi 2018

Kulturno turistično društvo Zarja skrbi za to, da tradicija opekarstva, delo naših očetov, dedov in pradedov ne bo šlo v pozabo
 

 Kraj je bil še do nedavno tesno povezan z opekarstvom, saj so opekarne nudile kruh skoraj vsaki biljenski družini. V pripravi na te tradicionalne dneve se je Kulturno turistično društvo povezalo s Krajevno skupnostjo in drugimi društvi na vasi. K sodelovanju smo uspeli privabiti Podružnično OŠ Bilje, ki bo tradicijo prenašala na bodočim rodove.

 

Petek namenjen kulturi

Letošnji Opekarski dnevi so bili še posebej slavnostni, saj so bili že 10. po vrsti, hkrati pa smo z njimi obeležili tudi 120-letnico Ljudske opekarne v Biljah.

Najprej so snovalci prireditve povabili k besedi župana Mauricija Humarja, za glasbenim predahom je sledilo odprtje razstave ob 120-letnici Ljudske opekarne, ki jo je pripravila domačinka in zgodovinarka Nataša Nemec. Žal ji je bolezen preprečila, da bi razstavo tudi sama predstavila. Visoka strokovnost postavljenega gradiva je obiskovalce močno pritegnila k ogledu. Po glasbenem premoru so odprli še razstavo Društva keramikov iz Bilj. Tokrat so se predstavili in navdušili z izdelki v tehniki okraševanja z mehurčki. Pestro kulturno dogajanje je oplemenitil očarljivi koncert Vlada Kreslina-

 

V soboto smo ustvarjali

Sobotni dan pa je bil namenjen ustvarjanju, športu in že tradicionalni frnažarski malici. Učenci Podružnične OŠ Bilje se na šoloobveznem tehničnem dnevu niso niti za trenutek dolgočasili. Pod mentorstvom članov Društva keramikov so ustvarjali na delavnicah iz gline. S Karlo Žniderčič so pridno nabirali in pripravljali zelišča za frtaljo ter jo s pomočjo mentorjev iz Društva žena in Društva upokojencev ter Organizacije RK tudi spekli; postregli so jo številnim obiskovalcem. Spet drugi so škuljali ter izvajali različne druge zanimive telesne spretnosti. Ob 12. uri so se pridružili še otroci, udeleženci popoldanskega Otroškega opekarskega nogometnega turnirja. Nazadnje je nastopil čas za pokušino frnažarske malice. Kot je že tradicija, smo vsem obiskovalcem postregli z odlično šelinko s polento in še bolj odličnim frnažarskim krompirjem.

Odvil se je zanimiv, ustvarjalen in zagnan dan s tipično kulinarično postrežbo.  Prisrčno vabljeni prihodnje leto!

 

 

Laura Bonutti Zuljan, KTD Zarja Bilje

Foto:iz arhiva KTD Zarja Bilje

 

Oglejte si tudi