Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Evrospka prvakinja Ines Frančeškin

Konec maja se je v predmestju Svenljung odvijalo evropsko prvenstvo. Na tem tekmovanju ne gre le za rokovanje z motorno žago, temveč je enako pomembno tudi poznavanje gozda.
Ekipa, ki jo sestavljajo štirje člani, v gozdu na 2–5 kilometrov dolgi progi izvede 16 različnih gozdarskih dejavnosti, kot na primer: oceni starost drevesa, lesno zalogo, prepoznava živali, drevesne vrste, škodljivce ... S seboj so imeli le pisalo, papir za zapisovanje in karto terena.

Naslednja dva dneva so bile na vrsti discipline z motorno žago. Ines pravi, da na koncu dnevov ni bil z opravljenim zadovoljen prav nihče. Rezultati so bili skrbno varovana skrivnost. Toda zvečer jih je čakalo presenečenje.

Ines je povedala, da so jo poklicali na oder in ji proglasili za evropsko prvakinjo. Bila je nemalo presenečena, saj pravi, da to ni bila njena najboljša tekma. Slavje v ženski ekipi se je še nadaljevalo, saj so dekleta dosegla še tri 3. mesta, in sicer v poznavanju gozda, tehničnih disciplinah in seštevku obeh dejavnosti skupaj.

Ines je prejela tudi diplomo v konkurenci deklet za 1. mesto v kleščenju in menjavi verige ter 2. mesto v preciznem rezu. V kombiniranem rezu pa ji je 1. mesto ušlo le za las.

 

Prisrčen sprejem v domači Kostanjevici

Po napornih tekmovalnih dneh se je pozno ponoči vračala s fantom Simonom Furlanom v Kostanjevica. Glede na pozno uro je pričakovala, da jo bodo doma pričakali le domači. Njeno veselje je bilo neizmerno, ko je spoznala, da jo čaka veliko Kostanjcev. Radosti ni kazal le pozdravni transparent na začetku vasi – pripravili so ji veliko praznovanje, kot se za sprejem prvakinje spodobi. Z motorno žago je morala razrezati slavnostno torto v obliki debla (pripravila Tanja Marušič) in tako pokazati, da žago spretno vihti tudi doma.

Mama Ivana in oče Martin sta žarela od ponosa, prav tako sestri Martina in Kerstin.

Ines se sedaj vestno pripravlja na maturo. Želimo ji še veliko uspehov pri nadaljnjem študiju in v življenju nasploh.

 

Uredništvo

Oglejte si tudi