Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Obisk veleposlanice ZDA: »Hvala, za vse, kar se naredili!«

V petek, 2.12. je Občino Miren - Kostanjevica obiskala aktualna veleposlanica ZDA v Sloveniji, Jamie Lindler Harpootlian.

V prvem mandatu jo je med vsem dogajanjem, ki mu je bila priča, najbolj pretresel julijski požar na Krasu. Iskala je priložnost, da si ogleda pogorišče in izmenja izkušnje s predstavniki lokalne skupnosti.

V petek 2 decembra jo je župan Občine Miren-Kostanjevica, Mauricij Humar sprejel v Pomniku miru, v družbi kolegov županov iz občine Renče - Vogrsko in Komen, Tarika Žigona in Erika Modica.

Anja Sedevčič Lasič je veleposlanici preko foto in video gradiva predstavila dogajanje: izgled pokrajine pred požarom, 17 dnevne aktivnosti na terenu v času gašenja, izraze hvaležnosti lokalne skupnosti vsem, ki so priskočili na pomoč in končno prve aktivnosti, ki jih občine v sodelovanju z Zavodom za Gozdove Slovenije, Fundacijo Vrabček upanja in Javnim zavodom Miren Kras izvajajo za obnovo življenja na hudo prizadetem območju.

Po vodenem ogledu pomnika in okoliške pokrajine z odtisi nedavne katastrofe, se je veleposlanica Harpootlian ganjena županom zahvalila za vse, kar so v času intervencije ob pomoči strokovnih služb naredili dobrega za občine in ljudi, ki tukaj živijo. Vse tri je povabila, da preverijo in sporočijo možnosti sodelovanja z ZDA na gospodarskem področju, kar bi seveda pomenilo konkreten prispevek k hitrejši obnovi prostora.

Pred odhodom si je delegacija izmenjala kontakte, veleposlanica pa se je vpisala v knjigo častnih gostov in obljubila, da se na Kras kmalu vrne tudi manj formalno, saj so jo navdušili namigi o znamenitostih in odlični kulinariki.

 

 

 

 

Oglejte si tudi