Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Vsi, ki se spopadajo s požarom na goriškem delu Krasa preživeli težko noč

Iz regijskega štaba CZ za severno Primorsko so sporočili, da je bila ob 19. 30 preklicana evakuacija prebivalcev treh vasi iz občine Miren Kostanjevica: Vojščica, Temnica in Novelo. Razmere so se, v okolici vsaj toliko umirile,               da bo lahko nekaj več kot 400 krajanov noč preživelo doma.

Popoldne je tiste, ki so del dneva preživeli v telovadnici v Komnu, obiskal župan občine Miren Kostanjevica Mauricij Humar. Kot je povedal, je bilo ljudem nudeno dostojno začasno prebivališče in so bili zadovoljni z razmerami. Vse se je namreč zgodilo na hitro. 

Še preden se je spustil mrak je zagorelo v bližini Cerja  (na fotografiji). Ogenj in dim sta bila vidna tudi na nasprotni strani,  proti Italiji. Še vedno pa je aktivna tudi požarna linija  proti Trstelju. 

Za vse, ki se spopadajo s požarom na goriškem delu Krasa je težka noč. Kot je povedal nočni vodja intervencije Stanko Močnik (v tej vlogi je bil že 4 noč zapored)  je bilo zares naporno in stresno. Gorelo je, že od sinoči, na več lokacijah, pojavljala pa so se še nova žarišča. Potrebnih je bilo veliko premikov enot, saj je obseg ogroženega območja zares ogromen. Najhuje je bilo na Cerju (nad Mirnom) in proti Trstelju. Ogromno je dima.

          

A  kar je najbolj pomembno - požarišča so pod nadzorom, je prvi jutranji "raport" zaključil Stanko Močnik, sicer tudi poveljnik severno-primorske gasilske regije.

Sicer pa so ljudje na Krasu in v Mirnu še kako hvaležni gasilcem in vsem službam sistema za zaščito in reševanje, ki sodelujejo pri tej intervenciji. In to jim na različne načine tudi sporočajo. Tako je v središču Mirna  več velikih napisov  Hvala .... pa tudi ob cestah, po katerih se z izmen vračajo kolone gasilskih vozil iz celotne Slovenija, ljudje stojijo, mahajo, ploskajo .... skratka trenutki, ki jih je težko prezreti.

(foto in tekst Ervin Čurlič, regijski štab CZ za severno Primorsko )


Oglejte si tudi