Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

4 Vaja Požar na bencinskem servisu Miren 2018

V vaji z naslovom Požar na bencinskem servisu Miren 2018 so sodelovale vse enote, ki tvorijo sistem zaščite, reševanja in pomoči v občini, ter gostujoče ekipe in službe zaščite in reševanja.
Simulacija vaje je vsebovala vžig avtomobil in prenos požara na sam objekt, pri katerem obstaja nevarnost sproščanja strupenih plinov. Sledilo je zavarovanje območja ter evakuacija krajanov v radiju 80 m, postavitev sprejemališča za evakuirance, njihova oskrba in iskanje pogrešane osebe.

 

Namen evakuacije je reševanje in zaščita življenj prebivalcev, ki so (bili) izpostavljeni posrednim ali neposrednim nevarnostim ob naravni ali drugi nesreči, in sicer s pravočasnim in hitrim umikom na varnejša območja.

Vaja je imel več ciljev:

  • seznaniti se z možnostmi in pogoji reševanja oseb in imetja v primeru požara na objektu,
  • evakuirati in namestiti ogroženo prebivalstvo,
  • vaditi tehnike reševanja v težkih vremenskih pogojih in na težko dostopnem terenu,
  • seznaniti se z opremo za reševanje in njeno pravilno uporabo,
  • uspešno sodelovati z drugimi enotami in službami CZ ter gasilci; gre za preverjanje mobilnosti in samozadostnosti enot,
  • predvsem pa je šlo za usposabljanje prebivalcev v postopkih evakuacije.

Na vaji je sodelovalo 60 članic in članov enote Civilne Zaščite OMK, enota prve Pomoči  CZ OMK, Prostovoljno gasilsko društvo Kostanjevica na Krasu, Jamarski klub Temnica, Društvo reševalnih psov Nova Goric, Društvo za podvodne dejavnosti SOČA, Gasilska enota Nova Gorica, Policijska postaja Nova Gorica, enota vodnikov službenih psov ter člani Protezione civile iz Sovodenj ob Soči (IT).


Da je bila vaja ciljno uspešno izpeljana, so omogočili s svojim aktivnim sodelovanjem sami  krajani in podjetja, ki živijo in delujejo v območju evakuacije.

Posebna zahvala gre družbi Petrol, ki je sodelovala pri oblikovanju vaje, ter njihovim zaposlenim na bencinskem servisu Miren, ki so aktivno sodelovali pri izvedbi vaje.

Najlepša hvala in spoštovanje vsem enotam in službam zaščite, reševanja in pomoči, ki so sodelovale na vaji, ter ostalim akterjem, ki so pripomogli k uspešni izvedbi vaje.

 

Dean Bizjak, poveljnik
Foto: iz arhiva CZ OMK

Oglejte si tudi