Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Uspešna obnova suhozidane škarpe v Lipi na Krasu

V soboto 13. 10. 2018 se je srečno razpletla zgodba o delavnici suhozidne gradnje v Lipi na Krasu, ki jo je Partnerstvo za kraško suho zidno gradnjo organiziralo skupaj z vaškim društvom Škrla iz Lipe. Delavnica je bila, kot številne že izvedene v preteklih letih, namenjena širjenju znanja zidanja »na suho« in ohranjanju kraških suho zidanih zidov, ki predstavljajo izjemno dediščino Krasa. Novost tokratne akcije je predstavljalo dejstvo, da je bila prvič izvedena tudi v občini Miren-Kostanjevica.
 

 

Uvodno predavanje o tehnologiji in tehnikah gradnje je bilo v lip'nskem vaškem domu izvedeno 5. 10. 2018. Izkušeni »suho zidar« Boris Čok je udeležencem razkril marsikatero zanimivost suho zidanih zidov, pojasnil je tudi najpomembnejše tehnične principe, ki omogočajo njihovo trdnost in trajnost. Večina suhozidov, ki jih danes vidimo na Krasu, je bila zgrajena pred več kot sto leti, veliko njih je starih več stoletij ali celo tisočletij. Predstavljajo izjemno dediščino, ki so nam jo zgradili  naši predhodniki.

 

Praktični del delavnice obnove je bila zaradi dežja izveden z enotedensko zamudo, v soboto 13. 10. 2018, ko je domačine iz Lipe in prostovoljce od drugod pričakalo krasno jesensko vreme. 22 sodelujočih se je pod mentorstvom izvedenca suhozidne gradnje Mitja Kobala iz Branika lotilo obnove zanemarjenega podpornega zidu ob vzhodnem vstopu v vas. Škarpa ni bila v tako slabem stanju, da bi bilo potrebno odstranjevanje kamenja in ponovno postavljanje v celoti, zato so bili »razdrti« in na novo zloženi samo najbolj poškodovani deli ter urejen zgornji zaključek zidu v celotni dolžini. Ob razmeroma velikem številu rok je delo napredovalo zelo hitro: do kosila, v dobrih 4 urah, je bila škarpa urejena v celotni dolžini – skoraj 70 m zidu!

 

Vsi udeleženci si zaslužijo posebno pohvalo, ostali pa vabljeni na katero od prihajajočih akcij Partnerstva za kraško suhozidno gradnjo, s pomočjo katere bo novega življenja deležen še kakšen kraški zid. Več o akcijah in o obnovi suhozidov lahko izveste na spletnih straneh  https://www.facebook.com/partnerstvokraskesuhozidnegradnje/ in http://kraskagradnjanasuho.wixsite.com/suhozidnagradnja, kjer so prosto dostopni tudi priročniki in drugo gradivo v zvezi s suhozidno gradnjo.

 

 

 

 

Nataša Kolenc

Društvo Škrla Lipa

Partnerstvo za kraško suhozidno gradnjo 

 

Oglejte si tudi