Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

Lasec, to smo mi

V začetku januarja so v jedilnici OŠ Miren predstavili zanimivo knjigo o Lascu in njenih prebivalcih in jo poimenovali Lasec, to smo mi. Čez Lasec vodi enosmerna cesta, ki je včasih skrajševala pot iz Mirna v Šempeter in Novo Gorico.Zaradi obvoznice se zdi, da je Lasec sedaj mirnejši del Mirna. Toda temu ni čisto tako.

Zgodbe so že od nekdaj družile ljudi. Najti se je moral le tisti, ki je vse to zapisal in tako predal razglednico časa tistim, ki so prihajali za njim. Avtorica Mirjam Kolenc pravi, da je pri sooblikovanju vsebine knjige sodelovalo kar 80 informatorjev, to je sedanjih in nekdanjih prebivalcev Lasca.

Zamisel o pisanju knjige

Tega obsežnega dela se je z vso zavzetostjo lotila Mirjam Kolenc.Pri delu so jo vzpodbujali tudi drugi člani uredniškega odbora, in sicer: Darko Blažič, Mauricij Humar in Andi Mozetič. Večkrat so se sestali se dogovarjali o vsebini knjige.

Nastajanje knjige

Knjige ni kar tako enostavno pisati. Avtorica je gradivo o tem delu Mirna iskala v arhivih, kjer je bilo shranjenih kar precej podatkov o vodnjaku. Pogosto so taki zapisi polni tehničnih podatkov. Ljudje pa radi preberemo tudi kaj o tem, kako so ljudje doživljali spreminjanje okolja, napredek in kakšne načrte so kovali. 

Za te vrste podatkov si je bilo treba vzeli veliko časa. Mirjam je hodila od hiše do hiše in s posebnim občutkom za minule dogodke postavljala vprašanja. Sogovorci so se potopili v spomine in z veseljem pripovedovali o polpretekli zgodovini. Zaupali so ji svoja občutja, stiske, dogodke vseh vrst, svoje želje in sanje. Mirjam Kolenc pravi, da je bila počaščena in hvaležna, da so knjigi s svojimi pričevanji dali prav poseben pečat.

Kaj prinaša knjiga

Najprej izvemo, od kod ime Lasec, kakšen pomen je do danes imela cesta čez ta del Mirna in kako so ljudje živeli v sožitju z reko Vipavo, ki teče globoko pod cesto. V drugem delu je v ospredju vodnjak, ki je srce Lasca. Tu je podanih precej tehničnih podatkov o vodnjaku in pomenu vode za prebivalce.

Tretji del knjige je namenjen klubu Kacovlje. Klub združuje prebivalce, da se ob vodnjaku dobijo prav vsako nedeljo, in to že 30 let. Poleg tega se domiselno praznujejo zanje pomembne praznike.

Zadnji del, ki pa je zelo obsežen, prinaša zgodbe o ljudeh na Lascu. To so pričevanja od dogodkov med 2. svetovno vojno pa vse do tistih, ki tkejo današnje dni. Nekaj je žalostnih, da se ti ob branju trga srce, so pa tudi taki, ob katerih se nasmeješ do solz .

Knjiga se ponaša z mnogimi fotografijami. Zavedati se je treba, da je nekoč le malokdo imel fotoaparat. Najstarejša fotografija v knjigi je bila narejena pri fotografu v Gorici (Italija), večina pa jih je iz osebnih arhivov posameznikov. Bralec si tako lahko ob prebranem živo predstavlja minule čase in jih primerja s sedanjim trenutkom. Pri tem ugotavljamo, kako se je svet hitro spreminjal.

V Prilogah so dodane fotografije različnih dokumentov, kar jasno priča o natančnosti in verodostojnosti podatkov o Lascu.

Na predstavitvi knjige Lasec, to smo mi se je zbralo toliko poslušalcev, da so do zadnjega kotička napolnili jedilnico OŠ Miren. Knjigo so predstavljali Mirjam Kolenc, Darko Blažič in Mateja Budin. Na citre je igrala Milena Gabrijelčič, nekdanja prebivalka Lasca. Seveda je veselje ob izidu knjige izrazil tudi Mauricij Humar, župan Občine Miren - Kostanjevica, ki pa je tudi prebivalec Lasca. Program je vodila Sonja Cijan.

Knjiga je izšla pod okriljem Kulturnega društva Stanko Vuk Miren – Orehovlje in ob podpori donatorjev Občine Miren - Kostanjevica, Polavčka, Humar Plasta, Trimužijata in KS Miren.

 

Besedilo in foto: KD Stanko Vuk

Oglejte si tudi