Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
11°C
JUTRI
27°C
13°C
Oceni objavo

Ciljanje pirhov - ohranjanje žive kulturne dediščine v Mirnu

Tudi na letošnjo veliko noč smo v Mirnu organizirali tradicionalno ciljanje pirhov, že 43. po vrsti.

Lepo sončno vreme na velikonočno nedeljo je na mirenski kampo privabilo številne obiskovalce. Od teh se jih je 182 pomerilo v tradicionalnem ciljanju pirhov. Tekmovanje sta odprla župan občine Miren – Kostanjevica, Mauricij Humar in mož, ki je gonilna sila tekmovanja že vsa leta, Stanko Faganeli. Čeprav je bilo to tekmovanje izven konkurence, in nista bila najbolj natančna, sta si zaslužila lep aplavz in tekmovanje se je lahko začelo.

Letos se je med otroci pomerilo kar 64 tekmovalcev. Že po prvem krogu je bil znan zmagovalec Erik Klančič, ki je edini zadel jajce. Vsi ostali so imeli priložnost v drugem in tretjem krogu, kjer sta bila najboljša Filip Petejan, na drugem mestu in Tilen Medvešček na tretjem.

Tudi število tekmovalk v ženski konkurenci se iz leta v leto povečuje. Ni kaj, nagrade so res privlačne… Letos je bila najboljša Minka Ušaj, nato Jana Vergolini in Katja Ferfolja.

Najtežja naloga pa je čakala moške, saj so ciljali z najdaljše razdalje, to je 9 čevljev št. 43, a to jim ni vzelo poguma. Od 78 se jih je z enim zadetkom kar precej prebilo v drugi krog tekmovanja. Od teh je bil najbolj natančen Ivan Lavrenčič, za njim Mitja Šturm in Žan Petejan.

Veseli nas, da je za nami še eno uspešno izpeljano tekmovanje. Številna udeležba mladine dokazuje, da je naš trud za ohranjanje tega običaja, ki je vpisan v register žive kulturne dediščine Slovenije, poplačan.

Več o ciljanju pirhov v Mirnu si lahko preberete na:

https://ciljanjepirhov.wixsite.com/miren

Besedilo: Sonja Cijan

Fotografije: Jasmina Putnik in Simon Faganeli

Oglejte si tudi