Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Ženske postavile moškim nov izziv

Mirenke in Mirenci ter prebivalci okoliških vasi se na veliko noč po maši vsako leto zberejo na mirenskem kampotu, kjer se odvija tradicionalno ciljanje pirhov.

V Mirnu ciljajo pirhe že odkar najstarejši domačini pomnijo. Leta 1979 so pred hišo Faganelijevih »pri Štantu« pripravili prvo tekmovanje. Zagnani »Štantovci« vztrajajo in organizirajo tekmovanje že 40 let. Ob tej priložnosti so izdali zbornik v katerem pišejo o tem kako so ciljali nekoč, o tekmovanju in o vpisu v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije. Zbornik je opremljen s starimi in novejšimi fotografijami, našteti so tudi vsi dosedanji zmagovalci. Ker si tak običaj zasluži pozornost strokovne javnosti in domačinov, v soboto, 7. aprila 2018 pripravljajo tudi okroglo mizo o ciljanju pirhov.

Prostovoljno delo organizatorjev je vsakič znova poplačano s številno publiko in udeleženci tekmovanja. Tako je bilo tudi letos. Na kampotu so gledalci, tekmovalci, sončno vreme in organizatorji pripravili prijetno vzdušje. Na prizorišču je stal tudi približno meter visok, lepo pobarvan pirh s kovancem, ki sta ga posebej za 40. obletnico izdelala Roman in Manca Malič.

Prvih pet uvodnih strelov je pripadlo županu Občine Miren – Kostanjevica, g. Mauriciju Humarju in predsedniku KS Miren, g. Matjažu Mozetiču, ki sta tekmovala izven konkurence. Oba sta zvesta in navdušena podpornika ciljanja pirhov.

Ko se je začelo zares, je najprej ciljala mladina. Med 57 tekmovalci je bil najboljši Žiga Mugerli, za njim pa Miha Klančič in Aron Birsa.

Najbolj napeto je bilo v konkurenci 45 žensk, a le dokler ni na startno mesto prišla Ana Klančič, ki je dobesedno pometla s konkurenco. Od prvih petih metov, je kovanec ostal v jajcu kar trikrat, kar se je do sedaj zgodilo le enkrat. Leta 1986 je to uspelo Ivanu Maliču. Drugo mesto je zasedla Tadeja Ferfolja, tretje pa Ksenija Majcen.

Zadnji pridejo na vrsto moški. Zmagovalca so dobili šele v drugem krogu, ko so od 88 tekmovalcev imeli možnost dodatnih petih strelov vsi tisti, ki so v prvem krogu zadeli enkrat. Najbolje se je odrezal Mitja Gorkič, ki je tako zasedel prvo mesto. Aleš Majcen na drugem mestu in Ivan Vidmar na tretjem, pa sta roki precej utrudila, saj so boljšega dobili šele po nekaj dodatnih krogih.

Čestitke natančnim strelcem in vsem zaslužnim za uspešno izpeljano tekmovanje. Zahvala vsem 190 tekmovalcem ter ostalim, ki so prišli na kampo. Zopet jim je uspelo povezati šport, kulturo in tradicijo. Ženske pa so moškim postavile nov izziv izboljšati rekord v ciljanju pirhov.
Sonja Cijan

 

Oglejte si tudi