Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Miren-Kostanjevica
JUTRI
25°C
12°C
SOB.
25°C
12°C
Oceni objavo

Revija pevskih zborov Občine Miren - Kostanjevica

»Blagor hiši, kjer se petje sliši,« se glasi znan slovenski pregovor. In prav zborovsko petje je tisto, ki ima za Slovence že od nekdaj velik pomen. Zborovsko petje ni le umetniško udejstvovanje. Je prostor za tkanje socialnih vezi in gibalo kulturnega življenja.
 

Moški pevski zbor »KRAS« Opatje selo

Moški pevski zbor “KRAS” Opatje selo je pred mnogimi leti oral ledino zborovskega petja v Opatjem selu. Pod okriljem Prosvetnega društva »KRAS« deluje nepretrgoma že 49 let, začetki pa segajo v daljno leto 1904. Naslednje leto bo zbor obeležil 50 let neprekinjenega delovanja. V teh 50-ih letih so zbor vodili trije zborovodje: Just Marušič, pionir zborovskega petja v Opatjem selu, zatem Anton Klančič, profesor glasbe in skladatelj iz Mirna, že 23. sezono pa zbor vodi domačin Pavel Pahor, profesor glasbe.

 


2. Pevski zbor Društva žena Miren - Orehovlje  

Tudi mirenske in orehovske žene rade svoja druženja obogatijo z glasbo. Ženski pevski zbor Društva žena Miren - Orehovlje prepeva v glavnem slovenske ljudske pesmi. Nastopa na vseh prireditvah v okviru domačega kraja, pa tudi izven. Njihovo pevsko načelo je ljubezen do petja. Zbor vodi Miran Rustja.

 

 

3. Moški pevski zbor Anton Klančič Miren

Zbor deluje neprekinjeno že skoraj 55 let. V tem obdobju je nanizal vrsto odmevnih nastopov, gostovanj in drugih dosežkov, hkrati pa je ves ta čas ostajal zvest svojemu kraju in izročilu. Povezanost s čevljarsko tradicijo in ljudskost sta zboru položena v zibelko, saj je nastal kot spontana formacija delavcev tovarne otroške obutve Ciciban. Z leti se je podoba tovarne spreminjala, zbor pa je iz tovarniške vse bolj postajal najprej vaška in nazadnje pokrajinska institucija.

Dandanes šteje zbor 15 članov in glede na povprečno starost pevcev uvrščamo med mlajše sestave na širšem goriškem območju. Zbor vodi Matej Petejan, prav tako iz Mirna, ki je uspel s svojo voljo in pozitivno naravnanostjo sestav preporoditi tako na umetniškem kot tudi družbenem področju.

 

 

 

4. Ženski pevski zbor »KRAS« Opatje selo

 

Ženski pevski zbor »KRAS« Opatje selo je bil ustanovljen v letu 2014 in deluje v okviru Prosvetnega društva "KRAS" Opatje selo. Sestavljajo ga prizadevne ženske iz KS Opatje selo, pa tudi iz okoliških krajev. V zboru poje 19 pevk. Upoštevajoč kvalitetno raven in zmožnosti zbor posega po skladbah domačih avtorjev in njihovih priredbah. Z vztrajnim delom, obiskom pevskih vaj in voljo kvaliteta petja zboru narašča in s tem tudi sproščenost nastopanja. Poleg dosedanjih nastopov se zbor pripravlja tudi na nastop na božičnem koncertu in nastop na reviji Primorska poje. Zbor vodi Aleksander Zavadlav.

 

 



5. Oktet Rožmarin

Fantje iz okteta prihajajo iz spodnjega Krasa in okolice Komna. Večina jih prepeva tudi v drugih pevskih sestavih. Z Oktetom sodelujejo na raznih prireditvah v matični Občini Miren – Kostanjevica in drugod po Sloveniji. Kmalu pa jih čakajo tudi koncerti izven Slovenije, saj se bodo odzvali na povabila iz tujine. Repertoar obsega slovenske narodne in avtorske pesmi, posegajo tudi po delih tujih skladateljev. V dobri družbi ali pa za presenečenje slavljencu z veseljem zapojejo tudi znane dalmatinske pesmi. Oktet deluje dobrih 20 let, zadnji dve leti pod umetniškim vodstvom Katje Bajec Mihelj.

 

 

 

6. Vokalna skupina Glas

Vokalna skupina Glas deluje od leta 2005. V letih delovanja se je iz mešanega pevskega zbora skupina preoblikovala v žensko zasedbo in v taki zasedbi deluje pod vodstvom Ingrid Praznik že deseto leto zapored. V skupini prepeva 20 ženskih glasov različne starosti. S ponosom povejo, da imajo v svojih vrstah tudi pevke onstran slovensko-italijanske meje ter na ta način tudi tam ohranjajo slovenski jezik živ.

Povezuje jih; petje, ljubezen do petja, prijateljstvo, dobra druženja in trdna volja po napredovanju v petju.

V prvih letih je Vokalna skupina Glas nastopala predvsem na krajevnih in občinskih prireditvah. Z veseljem nastopajo tudi izven meja Občine Miren - Kostanjevica. V letu 2018 udeležile Revije pevskih zborov v Desklah, kar je zanje poseben izziv. Vsako leto se udeležijo tudi Primorske poje.

Repertoar Vokalne skupine Glas obsega slovenske ljudske, zborovske, duhovne pesmi, slovenske in tuje popevke ter zborovske pesmi tujih skladateljev. Rdeča nit je vsekakor pesem v slovenskem jeziku, za popestritev repertoarja pa radi posežejo tudi po tujejezičnih skladbah.

 

 

7. Vokalna skupina Chorus '97

Vokalna skupina je lansko leto praznovala dvajseto obletnico delovanja, ki jo obeležila na koncertom z naslovom Skozi čas. Eden izmed odmevnejših dogodkov je bilo sodelovanje v operni predstavi Seviljski brivec, kjer so pevci nastopili v vlogi vojakov in godcev.

Letos Chorus 97 najbolj zaznamovalo sodelovanje na mednarodnem tekmovanju Lege Artis v Bosanskem kulturnem centru v Tuzli, na katerem je v tekmovalni skupini manjših vokalnih skupin osvojil drugo nagrado in s tem srebrno priznanje. Na povabilo ženskega pevskega zbora Slovenčice iz Tuzle so nastopili tudi na svečanem koncertu ob dnevu državnosti, ki ga je organizirala Slovenska skupnost Tuzla. Z zaključnim koncertom na dvorišču OŠ Miren pa so zaključili nadvse uspešno sezono. Sezono 2018/19 so pevci začeli z nastopom na prireditvi Mir v okviru Mednarodnega dneva miru na Cerju. Zbor vodi Vladimir Čadež.

 

Neža Orel

Foto: Mitja Ambroželj

Oglejte si tudi