Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Poslanica ob 30-letnici Kobariškega muzeja

Kobariškem muzeju so v jubilejno 30. leto vstopili polni idej in načrtov, kako bodo obeležili obletnico in se poklonili ne le 30-letnemu spominu ohranjanja dediščine soške fronte, ampak se hkrati poklonili tudi spominu na 29 mesecev bojev ob Soči pred dobrimi 100 leti v času 1. svetovne vojne.

 

Kobariški muzej je vse od svojih začetkov od leta 1990 dalje osrednja točka muzejske predstavitve dediščine soške fronte in sodi med najbolj obiskane muzeje v Sloveniji nasploh. Razvil se je v predstavitveno zbirko z nagrado Sveta Evrope in nominacijo za evropski muzej leta. Kobariška muzejska zgodba je zgodba o uspehu, ki na tankočuten način govori o zgodovini kraja in okolice, ki je zaznamovala ne le regijo, temveč pustila pomemben pečat tudi v evropskem prostoru. Muzej je v 30 letih obiskalo že več kot 1.700.000 obiskovalcev.

 

Letos spomladi je bil muzej zaradi epidemije korona virusa prvič v svoji 30-letni zgodovini kar 50 dni zaprt. Po 1. maju 2020 smo muzej spet odprli, obiskovalci so se pričeli vračati in poleti je bilo število obiskovalcev muzeja skoraj enako kot v preteklem letu. Zelo dober je bil obisk tudi v septembru.

 

Celo leto, jeseni pa še posebej, so se pripravljali na slovesnosti in dogodke ob 30-letnici Kobariškega muzeja in 20-letnici Ustanove »Fundacije Poti miru v Posočju«. Veselili so se slovesne akademije, dneva muzeja, nove občasne razstave in srečanj z vsemi, ki prihajate v muzej in vas zanima zgodovina soške fronte. 

Tik pred zdajci, osrednje dogodke smo načrtovali izvesti 23. in 24. oktobra 2020, so morali vse načrtovano, zaradi hitrega slabšanja stanja zaradi širjenja korona virusa in nove razglasitve epidemije, odpovedati oziroma prestaviti. Upajo namreč, da bomo vsaj nekatere dogodke lahko izvedli kasneje, morda še pred novim letom. O vsem vas bomo seveda še obvestili.

 

Muzej je od 24.10.2020 zaprt za obiskovalce. 

 

 

Martin Šolar, direktor Kobariškega muzeja

Oglejte si tudi