Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Najstarejši pǝč v Mirnu

Pǝči ali knjižno vodnjaki so obvezni členi vsake vasi, ki so nekoč omogočali samooskrbo z vodo. Zato so bili dragoceni. Danes je skoraj v vsako slovensko vas speljan vodovod in pǝčem se je pomembnost bistveno zmanjšala. Mirenci znajo ceniti dobro pitno vodo, ki še danes lahko priteče iz tega vodnjaka.

Ob 150-letnici so pred vodnjakom pripravili kulturno prireditev in krajše druženje vaščanov.

Ob tako imenitnem jubileju na moremo mimo nekaterih zgodovinskih podatkov, o čemer pripoveduje besedilo v nadaljevanju.
Sredi Mirna stoji pǝč, na katerem je izklesana častitljiva letnica 1865. Nahaja se nasproti župnijske cerkve svetega Jurija, obdajajo pa ga spomeniško zaščitene hiše s hišnimi številkami Miren 105–111. V evidenčnem listu spomenika piše: "Ambient okrog vodnjaka predstavlja prostorsko kvaliteto zaradi ohranjanja avtentičnih stavbnih mas in strešin, ki ustvarjajo vizuelno harmonično okolje okrog središča – to je vodnjaka."

V nadaljevanju je predlagano, da se to dediščino varuje oziroma obnavlja tako, da ne ogroža vidne učinkovitosti prostora.Pǝč je bil po znanih podatkih prvič obnovljen po 1. svetovni vojni. Za kasnejše obdobje nimamo podatkov. Pač pa je na razpolago predlog za obnovo vodnjaka, ki ga je leta 1995 podal domačin Marko Vuk, umetnostni zgodovinar in višji kustos v Goriškem muzeju.

Vodnjak je opisal takole: "Do vodnjaka s kamnitim obodom iz rezanega kamna z globokimi fugami vodita s prednje strani dve kamniti klasično profilirani stopnici. Okrog in okrog so postavljeni kamniti šesterokotni stebri, iz katerih izhajajo litoželezni stebriči. Nanje je prislonjena edinstvena šotorasto oblikovana paviljonska pločevinasta streha. Na skrajni zgornji točki je nameščen premakljiv drog s pločevinasto zastavico, ki nam kaže smer vetra. Obod oziroma "šapa" vodnjaka se na vrhu zaključuje z dvema kovinskima lokoma za vreteno /.../ Vseh šest litoželeznih stebrov je na zgornji strani povezanih z ločno potekajočo kovano mrežo."

Ves ta podroben opis je bil napisan zato, da bi vodnjak strokovno obnovili, saj ga je načel zob časa. Občina Miren - Kostanjevica, KS Miren in Zavod za varovanje naravne in kulturne dediščine so vodnjak v naslednjih letih ustrezno prenovili.

V nedeljo, 26. aprila 2015, je pred tem pǝčem potekal kulturni program, ki so ga pripravili v Kulturnem društvu Stanko Vuk Miren - Orehovlje. Nastopili so vokalna skupina Chorus 97, učenci OŠ Miren in Župnijski pevski zbor Miren. Slavnostna govornika sta bila dva: župan Mauricij Humar in Peter Budin. Župan je spregovoril pomembnosti vodnjaka za samooskrbo z vodo. Peter Budin je predstavil strokovno mnenje, ki ga je leta 1995 sestavil Marko Vuk. KS Miren je ob okrogli obletnici izdelala magnetek, na katerem je fotografija tega najstarejšega vodnjaka. Fotografiral je Tomaž Povodnik.

Dogodek se je nadaljeval z druženjem vaščanov ob vodnjaku. Marsikdo od starejših je pripomni, da se še dobro spominja tistih dni, ko so s šelami (vrči) hodili po vodo. Marsikdaj je bilo prav zabavno: tu so ženske poklepetale, zvečer so se zbirali fantje in možje, čez dan dekleta skrivoma pogledovala za fanti...

Ah, kje so tisti časi! Še danes pa se ob vodnjaku srečujejo osnovnošolci, ko čakajo na verouk ali mašo. Druženje se nadaljuje, le da na drugačen način, kot je bilo nekoč. Življenje se spreminja, pǝč ostaja na svojem mestu in nemo opazuje drsenje časa.

Marta Pavlin

Oglejte si tudi