Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

NA MEDNARODNI DAN MIRU SPREGOVORILI O SIMBOLIH MEJ

Združeni narodi so 21. september razglasili za mednarodni dan miru, v želji po povezovanju različnih narodov in prizadevanju k mirnemu reševanju sporov.

To sredo, 21. septembra je iz Pomniku miru na Cerju odmevalo sporočilo miru v obliki mednarodnega srečanja z naslovom »Simboli meje«, ki ga je organizirala Ass. Pro Loco di Fogliano Redipuglia in Občine Miren-Kostanjevica, v sodelovanju s Fundacijo Poti miru. Dogodek je potekal v okviru projekta »# storytellersww1 – No Buonds: zgodbe rek, dežel in ljudi«, ki ga financira Avtonomna dežela Furlanija Julijska krajina, pod dodatnim pokroviteljstvom občin Fogliano Redipuglia in Miren-Kostanjevica.

Obmejne občine že leta sodelujejo pri krepitvi zgodovinskega in kulturnega pomena goriškega prostora ter pri ohranjanju dediščine prve svetovne vojne. Cilj srečanja "Simboli meje" je predstavljal krepitev čezmejnega sodelovanja in načrtovanje prihodnjih strategij, povezanih s skupno dediščino, ki naj bi se sinergično nadgrajevale na evropski ravni.

Dogodek je bil zasnovan kot medgeneracijska razprava v obliki odprtega dialoga med javnostjo in predstavniki politike, stroke, lokalnih skupnosti ter izobraževalnih institucij, kot razmislek o trenutnem in bodočem pomenu spominskih območij in obeležij tudi v povezavi s primerljivimi evropskimi praksami.

Uvodni nagovor in dobrodošlico sta vsem prisotnim izrazila župan občine Miren – Kostanjevica Mauricij Humar ter županja občine Fogliano Redipuglia, Cristiana Pisano. Zgodovinski okvir in arhitekturni pogled na nastajanje spomenikov sta predstavila zgodovinar Marco Mantini in arhitekt Silvo Stock. Pomen ohranjanja in izboljšanja spomeniških območij in krajev prve svetovne vojne z vidika evropskega makroobmočja je poudaril v.d. direktor uprave za vojaško dediščino Boštjan Poklukar. Primere dobrih praks upravljanja in oplemenitenja spomenikov skozi mednarodne projekte so podali Maša Klavora, direktorica Fundacije pot miru, Nicola Revelant iz Agencije Promo Turismo FVG ter Marta Lollis predsednica Pro Loco di Fogliano Redipuglia.
Beseda je tekla tudi o viziji razvoja Pomnika miru na Cerju v luči turizma, ki jo je predstavila direktorica Turizma Miren - Kostanjevica mag. Ariana B. Suhadolnik ter zaključeni vsebini stalne razstave Na zahodnem robu, ki čaka na postavitev o kateri je spregovoril predstavnik Goriškega muzeja Nova Gorica, avtor in zgodovinar dr. Marko Klavora.  

Veliko dodano vrednost srečanja so predstavljale predstavitve projektov, ki so jih zasnovali dijaki Gimnazije Nova Gorica in učenci Istituta comprensivo L. Verni di Fogliano Redipuglia. O pomenu sodelovanja mladih pri soustvarjanju skupnih zgodb tudi v povezavi z vrednotenjem spominskih obeležji je spregovorilil ravnatelj gimnazije Nova Gorica, Andrej Šušmelj. Udeleženci srečanja so lahko prisluhnili kako mladi vidijo in zaznavajo spominska obeležja, kakšen odnos imajo do njih ter na kakšen način lahko mladim takšne simbolne objekte in območja spomina še bolj približamo. Povzetke projektnih nalog učencev in dijakov so predstavili prof. Suzana Černe, prof.Tomaž Humar in prof. Tiziana Casarsa.

Nad vizijo in predlogi dijakov in učencev obeh sodelujočih šol so bili izjemno navdušeni tudi strokovnjaki zbrani za "omizjem". 

 Razpravo je moderiral priznan novinar tržaškega tednika Novi glas, Matevž Čotar.



Oglejte si tudi