Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Uspešno zaključen projekt Mirenski Grad približajmo ljudem

Uspešno zaključen projekt Mirenski Grad približajmo ljudem

V ponedeljek, 15. maja se je na Mirenskem Gradu odvila tiskovna konferenca, na kateri so partnerji projekta Mirenski Grad približajmo ljudem, vrednega  90.546,33 EUR in sofinanciranega v višini 43.226,82 EUR iz sredstev razpisa LAS v objemu sonca,  javnosti predstavili rezultate.

Mirenski Grad, znana romarska destinacija in danes dobro obiskano multikulturno, več versko in medgeneracijsko duhovno središče, ki je hkrati tudi ena najbolj obiskanih znamenitosti v turistični destinaciji Miren Kras, v zadnjih letih dobiva novo podobo in razvija pestro ponudbo dogodkov, projektov in produktov, usmerejenih v prihodnost ter še tesnejše sodelovanje z mladimi in lokalno skupnostjo.

Eden takšnih projektov je tudi Mirenski Grad približajmo ljudem, ki je nastal v okviru strategije lokalnega razvoja pod skrbništvom LAS v objemu sonca in se nanaša na ukrep izboljšanja pogojev v podporo razvoju novih storitev in produktov ter dvig kvalitete življenja prebivalcev.

Samostan lazaristov Mirenski Grad, Javni zavod Miren Kras in Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote (VZD), so v obodbju 2020-2023 v partnerstvu realizirali naslednje aktivnosti:

· obnova svetih stopnic, ki so redka kulturna dediščina na Slovenskem.

· ureditev južnega vhoda v Marijin dom, dostop za gibalno ovirane osebe in matere z vozički do prostorov v stavbi Marijinega doma, kjer je postavljena stalna razstava.

· ureditev stalne razstave zgodovinskih fotografij Mirenskega Gradu. 

· izdaja promocijskih razglednic.

· več izobraževalnih delavnic na temo samooskrbe, naravnega kmetovanja, vlaganja zelenjave, kulturnega in umetniškega ustvarjanja in druge.

Projekt je omogočil tudi odprtje novega delovnega mesta.

Obnovljene svete stopnice, nova razstava in ureditev info točke, nove promocijske razglednice ter nenazadnje novo delovno mesto, pomembno prispevajo tudi k razvoju turizma in prepoznavnosti občine in destinacije Miren Kras.

Mirenski grad v sodelovanju z Javnim zavodom Miren Kras razvija nova turistična doživetja, preko katerih obiskovalci, poleg bogate kulturne dediščine, spoznavajo življenje v samoosokrbni skupnosti, ki je edinstven primer v Sloveniji, upoštevaje kopleksnost vsebin, ki se na Mirenskem gradu prepletajo, verjetno tudi na svetu. Vodeni ogledi za najavljenje zaključene skupine, ki  se odločilo za tovrstno doživetje, se zaključujejo z degustacijami domačih izdelkov in možnostjo nakupa. Veseli smo, da se za nabavo sezonskih povrtnin, ki jih prebivalci Mirenskega gradu  prideljao v svojih rastlinjakih, odloča tudi vse več lokalnih gostincev.

Lepo vabljeni, da Mirenski grad obiščete.

Za voden ogled so obvezne predhodne najave na tel: 040 244 657.

 

 

Oglejte si tudi