Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

MED KONTEMPLACIJO IN ERUPTIVNOSTJO ALI LEPOTA DETAJLA IN EKSPLOZIJA ČUSTEV, JASMINA ROJC - 8. 3. 2022, Pomnik miru na Cerju

Ob Dnevu žena je Pomnik miru ponudil čudovit večer umetnosti in dobre energije, na katerem so se zbrani za nekaj trenutkov premaknili v svet lepote in harmonije, ter pozabili na bridko realnost tragičnega konflikta med Rusijo in Ukrajino, ki je v zadnjih tednih ohromil naša življenja in zrušil vrednote, ki smo jih gradili več kot 70 let.

Prav Pomnik braniteljem slovenske zemlje je bil zgrajen v poklon MIRU, kot temeljni zavezi potomcev dedov in pradedov, babic in prababic, ki so zanj dali svoja življenja.

Za očitno eno najbolj krhkih vrednot sodobnega sveta!

A 8. marca glasba na Cerju ni bila namenjena »plesu življenja in smrti«, temveč želji, da se pogubni krog merjenja moči svetovnih velesil za ceno nedolžnih življenj prekine in temu klicu so se zbrani ob Dnevu žena, ki ima močno simboliko, pridružili s slavospevom umetnosti!

Kako pomemben del našega vsakdana kroji umetnost, ki nas navdihuje in razvaja čute, včasih razneži, drugič tolaži, je v pozdravnem nagovoru pomagal ozavestiti župan Občine Miren-Kostanjevica, Mauricij Humar.  

Pomnik je čakal na prvi pomladni mesec, ko narava zamenja opravo in se v žilah menja kri, da se preobleče v nove barve. O njihovi veličini in pomenu, ter o avtorici, ki jih je ujela na platna, je zbranim spregovorila umetnostna zgodovinarka in priznana likovna kritičarka, dr. Nelida Nemec.

S strokovnimi besedami je povzela bistvo razstave in predstavila avtoričin ustvarjalni opus, ter povlekla vzporednice z velikani slovenskega likovnega prostora, Mušičem, Apollonijem, Komelom, ter končno izpostavila mesto slovenskih slikark v zgodovini likovnega ustvarjanja.

Sledila je skladba Sogno beneškega avtorja Paola Tostija v izvedbi Gregorja Breščaka, ki je bila premišljeno umeščena v repertoar, saj je povezana z Benetkami – mestom, kjer je dobila življenjsko popotnico in pisno potrditev o svoji nadarjenosti prva dama večera, mlada, že večkrat nagrajena slikarka, podpisana pod 17 samostojnih in preko 20 skupinskih razstav, Jasmina Rojc.

Rojčeva je gostom večera, pred ogledom razstave, v pogovoru z mag. Ariano B. Suhadolnik, predstavila svojo pot in pogled na svet, ki ga na svojstven način interpretira na platnih.

Opisala je vpliv popotnice, ki jo je dobila na Accademia di Belle Arti, in posebej pri profesorju Igorju Lečiču, pri katerem je diplomirala in magistrirala. Povedala je, da jo pri slikanju navdihujejo lepota pokrajine, klasična glasba in poezija. V razstavljenih delih je čutiti Vivaldija, Kosovela, barve morja, rek, Krasa, Vipavske doline in letnih časov.

Pomemben del ustvarjanja je posvetila stopnicam, ki so del tokratne razstave. Navdihnile so jo v času študija, ko se je sprehajala med beneškimi mostovi in odkrivala skrivnosti malih vijugastih ulic.

Dr. Nemčeva, dobra poznavalka slovenskega likovnega prostora, je nato na glas razmišljala o odnosu Slovencev do umetnosti in možnosti preživetja za mlade ustvarjalce. Pa tudi o temah kot je na primer uspeh v umetnosti. Kaj slednji pomeni? Je to število razstav, število ali vrednost prodanih del, kdaj se zgodi trenutek preboja, ki nekoga izstreli med zvezde? Predstavila je svoj pogled na mesto slovenskih slikark v zgodovini.

Po pogovoru je Suhadolnikova zbrane goste povabila na doživetje kontemplacije in eruptivnosti čutnih, čustvenih in intelektualnih spoznanj Jasmine Rojc, ujetih na čudovita barvita platna, ki bodo do konca maja 2022 krasila 3. in 4. nadstropje Pomnika miru. Del razstavljenih del je naprodaj.

Čarobni večer na Cerju so sooblikovali predstavniki Glasbene šole Nova Gorica: Julija Polanc članica tria Le Dive, ki se petja uči 7. leto pri Marjetki Luznik, Gregor Breščak, baritonist, učenec Luznikove 5. leto, tudi zelo zavzet zborovski pevec in predsednik Goriškega komornega zbora in klaviaturistka Andreja Konjedic.

Prisotnim so podarili veličastne interpretacije skladb: Puccinjeve O mio Babbino caro - Arije Laurette iz opere Gianni Schichi, Simonitijeve Ko mislim nate, Tostijeve Sogno in zadnjo, Curtisovo Torna a Surriento.

Dame so ob odhodu prejele v dar cvet – da jim polepša trenutek in okrepi zavedanje, da je vredno užiti vsakega posebej!


Mag. Ariana B. Suhadolnik,

direktorica Turizma Miren-Kostanjevica

Foto: Ana Rojc

Oglejte si tudi