Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Glasbena poslastica - tekmovanje Svirel

Svirel je mednarodno glasbeno tekmovanje in festival solistov ter komornih skupin. Razpisane so tri tekmovalne skupine, in sicer harmonika, strunska glasba ter pihala, trobila, tolkala.

7. mednarodno tekmovanje Svirel se je letos začelo 22. marca 2015 na gradu Ozeljan.

Že naslednji večer , 23. marca, so nas navduševali z glasbo v Gnidovčevem domu na Mirenskem gradu v Mirnu. Najprej je nastopil na videz neobičajen duet: harmonika in violončelo.  Že davno smo prerasli  stereotip, da je harmonika primerna le za vaške plese. In tokrat sta se oba inštumenta žametno ujela v AcCelllo Duo, ki ga tvorita harmonikar Konrad Merta in violončelist Piotr Gach iz Poljske. Nastopala sta na tekmovanjih po Evropi in posegala po prestižnih nagradah. Poslušalce na Mirenskem gradu sta prevzela tudi z lastnimi skladbami, v katerih je mogoče slutiti poljsko ljudsko izročilo.

Sledil je nastop uigranega Godalnega orkestra Glasbene šole Postojna, ki ga že sedemindvajset  vodi dirigentka Marinka Kukec Jurič. Orkester sestavljajo sedanji in nekdanji učenci Glasbene šole Postojna. Mnogi med njimi so študentje na različnih konservatorijih in akademijah po Evropi. Orkester je prejel za svoje nastope številna priznanja in pohvale.

Iz svojih glasbil so razpredli žametno glasbo, in sicer najprej Holstovo Suito svetega Pavla. Nadaljevali so z odlomki iz svetovno znanih oper, kot so Tosca, Madam Butterfly, Vesela vdova, Traviata, in iz baleta Rdeči mak.

Občinstvo je poslušalo kot očarano; ob koncu skladb so poslušalci navdušeno ploskali.

Res bi bilo škoda zamuditi izjemen glasbeni večer!

 

Marta Pavlin

 

 

 

Oglejte si tudi