Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Bakle so nam razsvetlile pot čez mejo

Spet je prišel tisti čas v letu, ko se spominjamo dneva vstopa Slovenije v schengensko območje Evropske unije. Življenje prebivalcev iz vasi ob meji je ta dogodek močno zaznamoval, saj smo se močno veselili prostega prehoda meje. Od tistega časa je minilo že deset let.

V KD Stanko Vuk Miren - Orehovlje in KS Miren smo ob tej obletnici organizirali že 11. tradicionalni pohod prijateljstva. Pohodniki smo se zbrali pri starem »pču« pri Grabcu, čisto na koncu Mirna, kjer smo dobili bakle. Čast prižiga prve bakle je letos pripadala predsedniku KS Miren, Matjažu Mozetiču. Za njim smo bakle prižgali še ostali in se odpravili na pot proti »Staremu mestu«, skozi Miren, ob Vipavi v Rupo in spet h Grabcu.

Skupina skoraj stotih pohodnikov je reko Vipavo večkrat prečkala: najprej pri občinski stavbi preko novega mostu, nato čez most za avtomobile, pa še enkrat čez novi most. Nato smo ob toku reke nadaljevali pot skozi Rupo in Vipavo še zadnjič prečkali preko mostu na italijanski strani. Tako smo prehodili 5,7 km dolgo pot v obliki osmice.

Najpomembneje pa je, da smo pri tem uživali, se družili s sovaščani, sosedi, tudi s prijatelji z druge strani meje. In to v sproščenem vzdušju, brez rampe, brez carine, brez policije, brez dokumentov, brez meje.

Mi se že veselimo naslednjega leta, ko se bomo spet zbrali v nedeljo tik pred božičem ob 17.00 uri pri Grabcu.

 

Oglejte si tudi