Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Miren-Kostanjevica
DANES
24°C
13°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

Kralupy nad Vltavo, prijateljsko mesto na Češkem

Na povabilo župana mesta Kralupy nad Vltavo, gospoda Petra Holečka, se je je sredi junija letos odzvala tudi delegacija iz občine Miren – Kostanjevica. Kralupy je češko mesto, ki z okolico šteje okrog 20.000 prebivalcev in je pol ure vožnje oddaljeno od glavnega mesta Češke, Prage.

Opatje selo vežejo na Kralupy močne zgodovinske vezi, saj je mesto z okolico v času prve svetovne vojne sprejelo begunce iz Opatjega sela. Leta 1915 je namreč 200 – 300 prebivalcev Opatjega sela zaradi Soške fronte moralo čez noč zapustiti svoje domove. Ženske, otroci in starejši so samo z najnujnejšim bili prisiljeni oditi v begunstvo. Večini Opajcev je bilo določeno, da čas begunstva preživijo na Češkem in sicer v mestu Kralupy in po okoliških vaseh. Čehi so Opajce zelo lepo sprejeli, ponudili so jim zatočišče pred vojno vihro ter delo. Opajci so delali v cukrarni, na kmetijah in drugje. V begunstvu, kjer so bili zelo lepo sprejeti, so ostali do leta 1919. Kljub težkim časom so od tam prinesli veliko dobrega, kar se še vedno prenaša iz roda v  rod Opajcev: češke pesmi, uspavanke, molitvice, razne predmete, jedi …

Leta 2015 je zavzeti in neumorni preučevalec dogodkov izpred sto let, Dimitrij Marušič iz Opatjega sela, pripravil razstavo o begunstvu, istočasno pa so v Opatjem selu postavili spominsko ploščo žrtvam 1. svetovne vojne med vojaki in begunci iz Opatjega sela. Cirila Marušič, Erika Ferfolja Vidič in ostale članice društva Žbrinca so na podlagi pričevanj, spominov napisale scenarij za igro Opajske žene v begunstvu, ki je bila do sedaj uprizorjena že na  dvanajstih različnih odrih primorskih in zamejskih krajev.

 

Lanski emocionalni obisk dveh avtobusov Opajcev v mestu Kralupy  je bil povod za letošnjo nadgradnjo prijateljskih odnosov med krajema.

 

Letošnji protokolarni obisk, ki je bil namenjen utrjevanju prijateljskih stikov med krajema oz. občinama, je bil del dogodkov ob praznovanju desete obletnice večdnevnega dogodka »Dnevi mesta Kralupy«. Poleg naše delegacije so bili povabljeni tudi predstavniki drugih partnerskih mest in sicer iz Poljske, Nemčije, Srbije, Češke in Slovaške.

 

Zgodovinski dogodki iz preteklosti predstavljajo temelje za nadaljnje sodelovanje in nadgradnjo prijateljskih odnosov med krajema. Simbolično smo vezi okrepili tudi s posaditvijo lipe, simbola češko – slovenskega prijateljstva. Lipo so 10. junija 2017 v mestu Kralupy skupno posadili župan Mauricij Humar, župan Petr Holeček in veleposlanik Republike Slovenije v Pragi gospod Leon Marc. Obenem smo se z veleposlanikom dogovorili, da bomo v bodoče aktivnosti za trajnejše sodelovanje gradili vzporedno z diplomatskimi odnosi ter v tesnem sodelovanju z veleposlaništvom RS.

 

Tako kot so gostoljubni Čehi pred več kot 100 leti sprejeli Opajske begunce, tako so lep sprejem pripravili tudi lani ter letos. V hvaležnost je Erika Ferfolja Vidič, predsednica Društva žensk Žbrinca Opatje selo (ki je lansko leto tudi organizirala izlet v Kralupy), županu Petru Holečku izročila sadiko ruja, posajeno v domači kraški zemlji, tisti zemlji, za katero so se tudi češki vojaki borili in umirali ter tisti zemlji, ki so jo naši ljudje zaradi vojne morali zapustiti.

Delegacijo sta poleg župana Mauricija Humarja in Erike Ferfolja Vidič, sestavljala tudi Dimitrij Marušič, ki je poleg razstave v Opatjem selu pripravil tudi knjižico »Pričevanja« in Roberta Filipič iz občinske uprave. Dimitrij Marušič je obisk na Češkem tudi tokrat oplemenitil z zbiranjem dodatnega gradiva o bivanju Opajcev v begunstvu pred sto leti.

Tako s češkim županom, kakor z veleposlanikom smo se dogovorili, da bomo v najkrajšem času vzpodbudili trajno sodelovanje med krajema, najprej na področju izmenjav med učenci, kasneje pa tudi na turističnem ter gospodarskem področju v segmentih, kjer imamo skupne interese.

 

Roberta Filipič, občinska uprava

Erika Ferfolja Vidič, Društvo žensk Žbrinca Opatje selo

 

 

 

Oglejte si tudi