Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

JUTRI
21°C
12°C
SOB.
19°C
10°C

Uvedba novega sistema opravljanja dimnikarskih storitev

V oktobru 2016 je bil sprejet predlog Zakona o dimnikarskih storitvah, ki s 1.1.2017 uvaja licenčni sistem. Licenčni sistem prinaša prednosti tako za dimnikarske družbe, kot za uporabnike dimnikarskih storitev. Prednost za dimnikarske družbe je, da po novem ne bodo več omejene na območja, nov sistem pa pomeni priložnost tudi za tiste, ki do zdraj niso mogli opravljati dejavnosti, da ob izpolnjevanju pogojev lahko vstopijo vanjo.
Najpomembnejša novost zakon prinaša uporabnikom dimnikarskih storitev, ki bodo imeli možnost izbire dimnikarske družbe z vsemi koristmi konkurenčnega trga, za uporabnike prijaznejšo izvajanje storitev ter cenovno konkurenčnost, saj bodo določene najvišje dovoljene cene storitev.
Obveznost izbire dimnikarske družbe spremljajo obveznosti uporabnika, da omogoči:
- prvi pregled z anovograjeno malo kurilno napravo,
- omogoči vpis male kurilne naprave v evidenco ob prvi izvedbi dimnikarskih storitev,
- dovoli izvajanje dimnikarskih storitev,
- omogoči pregled pred uporabo malih kurilnih naprav ob spremembah pri malih kurilnih napravah, vgradnji novih naprav in začetku obratovanja neaktivnih naprav,
- eno leto hrani zapisnik o izvedenem pregledu ter
- na podlagi odločbe pristojne inšpekcije odpravi ugotovljene pomanjkljivosti.

Če se uporabnik dimnikarskih storitev odloči zamenjati dimnikarsko družbo za opravljanje dimnikarskih storitev na svoji mali kurilni napravi, to stori do 30. junija tekočega leta za obdobje najmanj dvanajst mesecev. To obdobje se lahko skrajša, če pristojna inščekcija ugotovi, da dimnikarska družba ne odpravlja dimnikarskih storitev v skladu s tem zakonom.
Uporabnik dimnikarskih storitev najkasneje do 30. junija 2017 izbere iz seznama dimnikarskih družb, ki ga bo ministrstvo v roku dveh mesecev od uveljavitve tega zakona objavilo na spletni strani, dimnikarsko družbo za opravljanje dimnikarskih storitev na svoji mali kurilni napravi za obdobje najmanj dvanajst mesecev.
Do objave seznama dimnikarskih družb na spletni strani ministrstva lahko opravlja dimnikarske storitve izvajalec, ki je na dan 31.12.2016 opravljal obvezno državno GJS izvajanja meritev, pregledovanja in čiščenja kurilnih naprav, dimnik vodov in zračnikov zaradi varstva okolja in učinkovite rabe energije, varstva človekovega zdrava in varstva pred požarom.
Če uporabnik dimnikarskih storitev do 30. junija 2017 ne izbere dimnikarske družbe, se šteje, da je izbral izvajalca, ki je na dan 31.12.2016 opravljal obvezno državno GJS na področju dimnikarstva na območju, na katerem se nahaja njegova mala kurilna naprava, pod pogojem, da je ta izvajalec pridobil dovoljenje za opravljanje dimnikarskih storitev.
Uporabnik dimnikarskih storitev lahko v primeru, da se njegova mala kurilna naprava dejansko ne uporablja, s tem pisno seznani dimnikarsko družbo, ki je na mali kurilni napravi zadnja opravila dimnikarske storitve, ki vnese ta podatek v evidenco. V takih primerih bo pred začetkom uporabe potrebno opraviti ponovni pregled.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi