Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

UDELEŽBA NA KONFERENCI EVROSKE POLITIKE NA PODROČJU AKTIVNEGA STARANJA IN PROSTOVOLJSTVA

Na povabilo evropskega poslanca Iva Vajgla, se je skupina koordinatorjev ter vodij Projekta "STAREJŠI ZA STAREJŠE" po posameznih regijah udeležila izleta v Luksemburg in Bruselj ter udeležbo na konferenci "Evropske politike na področju aktivnega staranja in prostovoljstva" v Bruslju
Odhod je bil 30. maja ob 22.00 iz Ljubljana in povratek v sredo 3. junija 2015.

Po nočni vožnji smo prispeli v mesto Luksemburg, ki je bančno in adminisstrativno središče ter eno najbogtejih mest na svetu. Tu ima svoj sedež več ustanov Evropske unije, med drugim tudi Evropsko središče pravice, Računsko sodišče Evropske unije, Evropska investicijska banka.

Ogledali smo si to dvo nivojsko mesto, kjer je stari del v sotistki, novi pa na platoju.

 

V ponedeljek, 1. junija smo si ogledali mesto Bruselj, ki je glavno in največje mesto Belgije, na svetovni zemljevid pa se je uvrstil z ustanovitvijo Evropske unije. Razdeljen je na novi in stari del.

Bruselj je prava destinacija za ljubitelje dobrega piva, odlične čokolade  in kulinarike. Je mesto, ki ga zaznanmujejo evropske institucije, umetnost in arhitektura ter ogromno lepih, zelenih parkovnih pvršin.

 

Najprej smo si ogledali   - glavni trg Grand Place z gotsko mesto hišo in vrsto baročnih cehovskih hiš z razkošnimi fasadami,  kraljevsko palačo, sodno palačo, impozantne stavbe, kjer domujejo največje bančne koorporacijein seveda stavbo evropskega parlamenta.

 

Namen našega izleta je bil udeležba na konferenci "EVRPSKE POLITIKE NA PODROČJU AKTIVNEGA STARANJA IN PROSTOVOLJSTVA", ki joe je dne 3. junija priredil evropski poslanec Ivo Vajgl v sodelovanju z dr. Angeliko Mlinar. Konference se je udeležilo več kot petdeset prostovoljk in prostovoljcev iz Slovenije, dejavnih v projektu "Starejši za starejše", ki ga je v svojem nastpu predstavila dr. Mateja Kožuh Novak, kot primer dobre prakse

.

Po prepričanju Iva Vajgla je potrebno strateško krepiti prostovoljstvo, izboljšati osveščenost javnosti in odločevalcev o pomenu prostovoljsstva, višje prepoznati in vrednotiti vlogo prostovoljstva, predvsem pri poglabljanju socialne kohezije ter uvesti davčne in druge finančne ukrepe ter prostovoljstvu dati večji pomen pri zaposlovalnli politiki.

Oglejte si tudi