Logo MojaObčina.si
DANES
0°C
-9°C
JUTRI
3°C
-4°C
Oceni objavo

Zbir pomembnih informacij Občine Mežica - 9. 8. 22023

Spoštovane občanke in občani

Situacija v Mežici se počasi stabilizira. Vsak dan nam gre malce bolje. Različne stiske, ki jih doživljamo bomo s skupnimi močmi premagali, povezale pa nas bodo v trdno skupnost.

Vse ekipe zaščite in reševanja se trudijo po svojih najboljših močeh. Pomoč prihaja tudi iz drugih delov Slovenije. Vemo, da bo trajalo do vzpostavitve normalnega stanja še kar precej časa, a važno je, da so vsi občani na varnem in da imajo zagotovljene osnovne življenjske stvari.

Prosimo vas, da se v čim večjem številu odzovete kot prostovoljci, saj vas vaši – v poplavah prizadeti sosedje, prijatelji, znanci resnično potrebujejo. Prostovoljci se zbirajo pred Gasilskim domom. Bodite primerno obuti in oblečeni.

Štab CZ je dosegljiv na telefonski številki 070 199 666.

Za nujne primere kontaktirajte 112.

Nujna medicinska pomoč v popoldanskem času je na številki 02 87 05 278.

Na področjih označenih s trakovi je prehod strogo prepovedan!

Za vse dodatne informacije v Mežici je aktualna telefonska številka 070 199 112, na kateri bomo vašo težavo poskušali rešiti. Ne obremenjujte ostalih telefonskih številk in oseb, ki so nujno potrebne za organizacijo zaščite in reševanja.

Trenutno poteka na celotnem območju občine še vedno pregled infrastrukture. Na delu so geomehaniki, ki ocenjujejo stanje na terenu, zaradi tega se aktualni podatki ves čas spreminjajo. Še vedno so motene komunikacijske linije, oskrba s plinsko in električno energijo.

Voda ni pitna, čakamo na rezultate vzorčenja. Zato vodo vsaj 3 minutne prekuhavajte. Pitno vodo toči vojska pri Gasilskem domu in pri bivšem hotelu. S seboj prinesite plastenke.

Na tej povezavi so zbrane vse za zdravje pomembne informacije NIJZ ob poplavah. Vljudno vas prosimo, da jih preberete: https://www.ravne.si/DownloadFile?id=614794

Medicinska pomoč je zagotovljena v Zdravstvenem domu do 14 ure, v popoldanskem času pokličite na tel. številko 02 875 0716

Odpiralni časi: Lekarna od 7.30 do 14.00, Mercator od 8.00 do 19.00, Tuš od 9.00 do 14.00, Pekarna Rednak od 7.00 do 12.00, Pek Matjaž od 9.00 do 12.00, Mesnica Lečnik 9.00 do 15.30.

BANKA in POŠTA bosta odprti takoj, ko bo zagotovljena celotna potrebna infrastruktura.

Vrtec je normalno odprt od 5.30 do 16.00 za vse, ki so prijavljeni. Prav tako je varstvo zagotovljeno za vse otroke, katerih starši so potrebni v enoti zaščite in reševanja.

Akcija reševanja imetja še vedno poteka in je v polnem teku. Tu so dobrodošli primerno obuti in oblečeni prostovoljci.

V poplavah nastali odpad zaenkrat pustite pred stavbami. Pri čiščenju in sanaciji prosimo za čim večje ločevanje odpadkov: les, kovina, plastika, steklo, električne/akumulatorske naprave in ostalo.

Bodimo strpni. Poskrbimo za ranljive skupine. ŠE POSEBEJ PAZITE NA SVOJE OTROKE, DA NE BODO ZAHAJALI NA NEVARNA PODROČJA! Tudi navidezno cele površine so lahko spodjedene in krhke.


Zaradi posledic neurja še vedno niso prevozne vse ceste.

  • Cesti Mežica – Črna in Mežica – Prevalje sta neprevozni. Cesta Mežica – Pliberk je prevozna preko Rehta. Cesta Lom – Holmec se uporablja samo za nujne prevoze in na lastno odgovornost. Cesta Mežica – Štenge - Pikovo – Mušenik se uporablja na lastno odgovornost. Priporočamo dodatno previdnost. Zaradi razmočenosti terena ne obremenjujte cest po nepotrebnem!
  • Gibanje na prizadetih področjih je in razmočenem terenu je nevarno in vas lahko življenjsko ogroža, zaradi tega upoštevajte označbe in pristojne na terenu.


OBVESTILO GEOLOŠKEGA ZAVODA SLOVENIJE O POVEČANI VERJETNOSTI POJAVLJANJA ZEMELJSKIH PLAZOV

- GeoZS prebivalce obvešča, da naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode. Podrobnejša priporočila, kako ravnati v takšni situaciji, so dostopna na povezavi Geološki zavod Slovenije (geo-zs.si). V primeru opaženih sprememb najprej obvestite pristojne občinske službe. V primeru pojava dodatnih sprememb na tleh ali objektih ter v primeru sprožitve plazu pa nemudoma pokličite na številko 112.


ZAČELE SO SE SANACIJE


Občina Mežica

Oglejte si tudi