Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
4°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Odkritje doprsnega kipa Rudolfa Galoba

Ljudje smo tisti, ki dajemo kraju dušo in eden izmed njih, ki bo za vedno zapisan v svetlo zgodovino našega kraja, je prav gotovo Rudolf Galob; učitelj, sadjar, čebelar, z eno besedo - prosvetitelj, kateremu smo v soboto, 15. 10. 2022 v "aleji zaslužnih" pred Narodnim Domom Mežica postavili doprsni kip.

Obenem vas vabimo, da obiščete Čebelarsko zbirko Mežica (Celovška cesta 1), kjer boste izvedeli vse podrobnosti o delovanju Rudolfa Galoba. V Čebelarski zbirki je stalna razstava s katero je občina Mežica dopolnila in popestrila svojo turistično ponudbo, temelji na čebelarski zapuščini Rudolfa Galoba, dolgoletnega učitelja, šolskega upravitelja, občinskega odbornika, sadjarja in čebelarja, ki se je rodil leta 1900 na Brnci pri Beljaku (današnja avstrijska Koroška). Leta 1921 ga je pot zanesla v Mežico, kjer je dobil službo učitelja, si ustvaril družino in tu je tudi pokopan.

Galobovo spoštovanje tradicije čebelarjenja je tudi pripomoglo, da je pretežno v Mežici in njeni okolici zbral več kot 120 panjskih končnic, ter tako ohranil del bogate kulturne dediščine lokalnega okolja. Razstavljene končnice predstavljajo osrednji del razstave. Večina je iz druge polovice 19. stoletja. Dobro ohranjene in barvno pestre nam nudijo pogled na svetopisemske motive, svetnike, svetnice in svetniške legende, različne posvetne motive, stvarno poimenovano ikonografijo, kot so zgodovinski dogodki, podobe živali in predmetov ter nestvarno poimenovano ikonografijo, kot je smešenje poklicev, človeških lastnosti, lovcev in drugih domišljijskih motivov.

Oglejte si tudi