Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

Pasje iztrebke moramo pobirati

Pasje iztrebke moramo pobirati ne glede na to, kje pes opravi svojo potrebo. Razlogi pa so trije: zdravstveni, higienski in okoljski. Kljub vsem zavedanjem in opozarjanjem še vedno opažamo problematiko puščanja pasjih iztrebkov na javnih površinah. 

V spomladanskih časih, ko se začne topiti sneg se zelo nazorno vidijo sledi nepobranih pasjih iztrebkov. Ne gre za posamezne kupčke pasjih iztrebkov, ki so skriti v grmovju, ampak so z njimi posejane zelenice, otroška igrišča in sprehajalne steze.

 Iztrebki ne sodijo med biološke odpadke, temveč med mešane komunalne odpadke. Pobiranje mora biti del odgovornosti vsakega lastnika psa, ki se mora zavedati, kako neprijetno je, če nekdo med sprehodom v naravi stopi na pasji iztrebek, ali pa nanj naleti kakšen otrok v bližini igrišča. Poleg tega pa so določene tudi globe za nepobrane iztrebke. 

Naj vas opomnimo, da Zakon o zaščiti živali v tretjem odstavku 11. člena določa, da mora skrbnik psa na javnem kraju zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu.

Naj bo mesto prijetno za vse uporabnike, le tako bomo lahko živeli v sožitju ljudi in živali. 

Ambrož Blatnik, direktor Komunala Mežica


Oglejte si tudi