Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Ustvarjalna delavnica izdelave mila

Legenda pravi, da je milo (po angleško 'soap') dobilo ime po gori Sapo (blizu Rima), kjer so okoli leta 2800 pr. n. št. opravljali žrtvovanje živali. Po opravljenem obredu je na mestu žrtvovanja ostal kup pepela in odcejene maščobe. To je dež spral v reko Tiberijo, ki se je vila pod goro, kjer so ženske prale perilo. Opazile so, da se na tem delu reke perilo opere bolje. Tako so si z mešanico pepela in maščob pomagali pri čiščenju bombaža in volne, pa tudi za zdravljenje kožnih bolezni. Okoli 4818 let kasneje smo po podobnem principu v AIA – Mladinskem centru Mengeš naredili naravno trdo milo. Delavnica je potekala 25. maja.
No, malce smo ga priredili, namesto pepela smo kot bazo uporabili natrijev hidroksid (NaOH), namesto živalske maščobe pa negovalno oljčno ter kokosovo olje. Da so bila mila na koncu tudi aromaterapevtska, smo poskrbeli z dodatki naravnih eteričnih olj. Uporabili smo sivkino eterično olje ter mešanico eteričnih olj limone in sladke pomaranče.

Ker nam je bilo druženje v ustvarjalni delavnici izredno prijetno, smo se odločili, da taka druženja postanejo stalnica. V svoj krog z veseljem povabimo tudi vas, da bomo skupaj ustvarjali in se družili v Mladinskem centru AIA! Naše ustvarjanje poteka v duhu ''Zero waste'' oziroma brez odpadkov.

 

Besedilo in foto: Saša Škof

Za več informacij se obrnite na AIA – Mladinski center: drustvo.aia@gmail.com ali preko fb drustvo aia. Spremljajte nas lahko preko FB strani: DiY ZW: Domžale+Novo mesto.

Oglejte si tudi