Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Psihološka svetovalnica za mlade v AIA – Mladinskem centru

V letu 2016 smo v AIA – Mladinskem centru Mengeš vzpostavili psihološko svetovalnico za mlade. Svetovalnica je v osnovi namenjena vsem mladim, ki se srečujejo s trenutnimi stiskami ali stresom, povezanimi s šolo, z odnosi z vrstniki, prekomerno zaskrbljenostjo ali strahovi, ki jih sami težko obvladajo (npr. pred javnim nastopanjem, opravljanjem izpitov, spoznavanjem novih ljudi, pred višino …), z nizko samozavestjo, nihanji razpoloženja, otožnostjo idr. Svetovanje je individualno in poteka po principih kognitivno-vedenjske terapije.

Kaj je kognitivno-vedenjska terapija (KVT) in na katerih področjih je učinkovita?

Kognitivno terapijo, ki jo danes poznamo tudi pod imenom kognitivno-vedenjska terapija (KVT), je v zgodnjih 60. letih razvil Aaron Beck (1964). Je strukturirana, kratkotrajna terapija, usmerjena na reševanje trenutnih težav ter učenje strategij za spreminjanje naših manj funkcionalnih misli, prepričanj in vedenj (Beck Insitute for Cognitive Behavior Therapy, n.d.).

KVT poudarja, da naše misli in prepričanja vplivajo na to, kako se počutimo in vedemo.

Pomembno je, da se naučimo prepoznavati svoje avtomatske misli (to so misli, ki se lahko pojavijo bliskovito, avtomatično) (Fennell in Butler, 2006) ter jih ustrezno spreminjati (doseči poskušamo bolj koristno in realno razmišljanje). S tem se bo spremenilo tudi naše čustveno doživljanje in vedenje (Beck, 2011). Primer: Nekdo, ki je ravnokar prejel novico, da ni sprejet na želeno delovno mesto ali da ni opravil izpita, lahko občuti žalost ter razočaranje nad sabo, se zapre v svojo sobo in leži na postelji. Takemu posamezniku se je morda pojavila avtomatska misel: »Nič mi ne uspeva. Prava zguba sem.« Ta misel je tista, ki ga je vodila do slabega razpoloženja in do tega, da se je zaprl v sobo. Če bi ta posameznik ocenil veljavnost svoje misli, bi morda spoznal, da mu je v tem semestru že uspelo opraviti dva izpita ali pa, da je uspešen na drugih področjih življenja, da je morda poslal le malo prošenj za delo… Verjetno bi se ustrezneje odzval na svoje misli.  Misli so lahko tudi negativne, a realne. V tem primeru je pomembno, da se naučimo probleme reševati. Z namenom doseganja dolgotrajnejših sprememb se KVT ukvarja tudi z bolj temeljnimi prepričanji o nas samih, o drugih ter o svetu (Beck, 2011).

KVT pristop poudarja sodelovanje med svetovalcem (terapevtom) in svetovancem (klientom) ter aktivno udeležbo svetovanca.

Svetovanec in svetovalec delujeta kot ekipa - svetovalec posameznika seznani z naravo težav in tehnikami, ki mu lahko pomagajo pri reševanju njegovih težav, ta pa tehnike aktivno uporablja tako med samim svetovanjem kot v domačem okolju (Beck, 2011).

KVT je učinkovita pri težavah na mnogih področjih.

Več kot 1000 izsledkov raziskav je nakazalo, da je KVT učinkovita na področjih (pregled v: Beck, 2011; Beck Insitute for Cognitive Behavior Therapy, n.d.):  pretirane anksioznosti (tesnobe), fobij (pretirani specifični strahovi), paničnih napadov, pri obsesivno-kompulzivni motnji, težavah z uravnavanjem jeze, pri depresiji, nihanjih razpoloženja, prekomerni telesni teži, motnjah hranjenja, pri kroničnih bolečinah,  nespečnosti, starševskem stresu idr. KVT pristop je uporaben tudi za tiste, ki se želijo naučiti uspešnejšega spoprijemanja s stresnimi situacijami.

Več informacij o psihološki svetovalnici lahko dobite pri predsednici Mladinskega centra Mengeš ter na e-naslovu: svetovalnica.aia@gmail.com.

Viri:

Beck, J. S. (2011). Cognitive behavioral therapy: Basics and beyond. New York: Guilford Press.

Beck Institute for Cognitive Behavior Therapy (n.d.). What is CBT? Dostopno na: https://www.beckinstitute.org/get-informed/what-is-cognitive-therapy/

Beck Institute for Cognitive Behavior Therapy (n.d.). Conditions. Dostopno na: https://www.beckinstitute.org/get-informed/conditions/

Fennell, M. in Butler, G. (2006). Obvladovati tesnobo. Oxford, Ljubljana: Oxford Cognitive Therapy Center in Društvo za vedenjsko in kognitivno terapijo Slovenije.

 

Besedilo in foto: dr. Mojca Petrič, uni. dipl. psih., edukantka vedenjsko-kognitivne terapije

Oglejte si tudi