Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Predstavitev veščine qigong in taiji v AIA - mladinskem centru

Le kdo bi se lotil česa takega? Pravzaprav prav vsak, ki želi okrepiti svoje zdravje in moč uma, vsakdo, ki se želi sprostiti in počutiti vitalno. Qigong je starodavna kitajska veščina, stari mojstri so jo stoletja vadili za zaprtimi vrati. Kot skrivnost se je prenašala v templjih, po družinskih vezeh in v skrivnih krogih. Danes je zaradi blagodejnih učinkov za zdravje qigong uveljavljen povsod po svetu.
Predstavlja enega bistvenih elementov kitajske kulture in je pomembna veja tradicionalne kitajske medicine. Še danes se uporablja kot terapija, zaradi česar zanimanje znanstvenikov in moderne medicine za qigong predvsem od leta 1990 dalje narašča. Tekom zgodovine pa ni veljal le kot metoda za vzdrževanje zdravja, temveč tudi kot pomembna vadba pri razvijanju in krepitvi notranje moči v borilnih veščinah. Qigong bi v slovenskem jeziku lahko imenovali 'urjenje življenjske energije'. Tako rekreacija kot qigong vsebujeta preobražanje telesa, uma in duha, razlika je ta, da se pri izvajanju rekreacije osredotočamo na vsako enoto posebej, pri čemer je v ospredju telo, vadba qigong pa stremi k povezanosti vseh treh hkrati.

V društvu za kakovost življenja Leteča želva poleg veščine taiji vadimo Zhineneg qigong. Študije so pokazale odlične razultate pri izboljšanju različnih bolezenskih stanj, ohranjanju zdravja, mirnosti uma, osredotočenosti učencev v osnovi šoli idr. Zhineng qigong lahko vadi vsakdo, ne glede na starost in fizično pripravljenost.

Kaj smo torej počeli v Mladinskem centru Mengeš? Začeli smo s predavanjem, ki ga je vodil Mauro, večletni učitelj taijija in qigonga. Po predavanju smo se umirili z meditacijo in se naučili, kako začutiti energijo z dlanmi. V praktičnem delu smo spoznavali gibanje telesa v formi taiji in se preizkusili v vrtenju bambusove palice. Sledil je zanimiv klepet ob čaju.

 

Besedilo in foto: Anja Trampuš

Oglejte si tudi