Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Predavanje v AIA: Pritapkajmo si srečo

Kaj pa tapkanje sploh je? In kako lahko s tem pridemo do sreče? Odgovore na ti dve vprašanji sem v juniju predstavila v Mladinskem centru AIA v Mengšu. Vsi tisti, ki ste predavanje zamudili, vas pa vseeno zanima, kaj tapkanje je in kako vam lahko pomaga, da boste bolj sproščeni in srečni, preberite naslednje vrstice in se udeležite kakšnega od mojih prihodnjih predavanj, na katerem boste tapkanje lahko preizkusili tudi na sebi.
Tapkanje oz. EFT (Emotional Freedom Technique) pogosto imenujemo tudi čustvena akupresura, saj tehnika uporablja stara znanja tradicionalne kitajske medicine in sodobne postopke zahodne psihologije. V slovenščini pogosto uporabimo tudi izraz ''tehnika doseganja čustvene svobode'', saj s tapkanjem prekinemo neprijetno čustveno vez z bolečim spominom iz preteklosti, mučno izkušnjo, ki je zaznamovala naše življenje, zmanjšamo lahko moč neprijetnih čustev, kot so strah, jeza, žalost, razočaranje in se torej čustveno osvobodimo. 

Ameriški inženir Gary Craig je v 90. letih prejšnjega stoletja združil znanja Vzhoda in Zahoda in nastala je tehnika EFT oz. tapkanje. Temelj te tehnike je, da negativne misli, čustva in dogodki povzročijo blokade v našem energijskem sistemu, zato pride do energijskega neravnovesja v telesu. Samega čustva ne moremo otipati, lahko ga pa vsekakor začutimo v telesu kot npr. cmok v grlu, ko nas je strah. Ko s prsti rahlo udarjamo po akupresurnih točkah, sproščamo nastale blokade v naših energijskih kanalih (meridianih). Medtem ko tapkamo po energijskih točkah, na glas opisujemo svojo težavo in tako zmanjšamo moč neprijetnih občutkov ter znova uravnovesimo energijski sistem telesa. Po tapkanju začutimo v svojem telesu olajšanje in umirjenost. Tehnika je odlična tudi za sproščanje in blaženje učinkov stresa, uporablja se tudi za zmanjševanje bolečin. 

Tapkanje je res nadvse enostavna in uporabna metoda, zato vam priporočam, da jo čim prej pobliže spoznate in preizkusite v svojem vsakdanu. Prepričana sem, da vam bo v pomoč. Vsem, ki imate otroke ali vnuke, svetujem, da metodo tapkanja predstavite tudi njim, tako da bodo lahko svoje skrbi čim hitreje odtapkali stran. Pri tem vam je lahko v pomoč priročnik Pritapkajmo si srečo, avtorice Susan Jeffrey Busen, ki je namenjen staršem in otrokom, saj je v njem zbranih 60 tem, ki obravnavajo vsakodnevne težave otrok in najstnikov. Knjigo lahko naročite na 070 768 307 ali natasa_ikovic@hotmail.com. Ne odlašajte in začnite tapkati zdaj, saj je tapkanje res enostavno in zabavno!

 

Besedilo: Nataša I. Novak, prof.

Foto: Brane Tomšič

Oglejte si tudi