Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
2°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Kaj je alternativna medicina?

Vsi smo že slišali za pojme ''alternativa'', ''zdravilstvo'', ''integrativni pristop''. Toda, kaj v resnici to pomeni, o čem se pravzaprav pogovarjamo, ko govorimo o alternativni medicini?
Skozi tematiko alternativne medicine nas je v sredo, 19. februarja, v Društvu AIA – Mladinski center Mengeš, popeljala Mateja Kržin. Alternativno medicino razumemo na veliko načinov in prihaja do različnih razlag, ker zajema široko področje različnih storitev, praks in sistemov za ohranjanje in krepitev zdravja, preventivo in dobro počutje. Svetovna zdravstvena organizacija je znotraj alternativne medicine opredelila več kot 1800 različnih terapij, tehnik in sistemov, pri tem pa poudarjajo, da se področje še  širi in dopolnjuje. 

Alternativna medicina je najpogosteje poimenovana kot komplementarna in alternativna medicina s kratico KAM. Pri tem je kot komplementarno mišljeno vse, kar dopolnjuje razne oblike zdravljenja, ki so na voljo znotraj uradne medicine, kot alternativne pa vse tiste, ki naj bi te pristope nadomeščale. V zadnjem času se uveljavlja tudi izraz integrativna medicina (integrative health), ki naj bi združevala uradne in komplementarne pristope v skrbi za  zdravje. 

Ameriška organizacija za alternativno medicino (NCCIH) deli alternativno medicino v pet večjih sistemov: 

  • alternativni medicinski sistemi kot na primer tradicionalna kitajska medicina,
  • psihosomatske metode kot na primer meditacija in dihalne tehnike,
  • biološko zasnovane metode kot na primer probiotiki in funkcionalna hrana,
  • manipulativne in telesne metode kot na primer masaža in osteopatija,
  • energetske terapije, kot na primer rei-ki in bioenergija.

Vendar pa tudi takšna razvrstitev pušča pomemben del interpretativnega prostora odprtega za osebno presojo, saj če vzamemo samo preprost primer, kot je na primer redna praksa pitja čaja iz kamilic, se ta lahko opredeli kot fitoterapija ali pa biološko osnovana KAM terapija. Zato se je treba zavedati, da je komplementarna in alternativna medicina prepletena in se še vedno razvija, dopolnjuje  in raziskuje.

 

Besedilo: Mateja Kržin

Oglejte si tudi