Logo MojaObčina.si

Mengeš

JUTRI
15°C
-2°C
PON.
15°C
-3°C
Deli

Depresija, zdravila in konoplja

Na temo depresije in njenega zdravljenja smo v AIA – Mladinski center Mengeš povabili tri goste: Barbko Špruk, svetovalko in motivacijsko predavateljico, farmacevta Tomaža Makovca in Jaka Bitenca, predsednika kluba Kanabis.

Barbka Špruk je z nami delila svojo izkušnjo z depresijo in neuspešnim "zdravljenjem" s farmacevtskimi zdravili ter  izkušnje svojih strank. Prebrala nam je eno od pisem: " Draga Barbka, zelo sem ti hvaležna, da si mi pomagala iz te nepopisne tesnobe v prsih (in neskončnih bolečin) in da znam boljše razmišljati kot nekaj let nazaj. Prestala sem veliko paničarjenja, jokala sem skoraj vsak dan. Včasih tudi večkrat na dan. To se mi je nabiralo približno 5 let ..."  Barbka ljudem sporoča, da naj v hudih stiskah in težavah čim prej poiščejo pomoč in naj o težava spregovorijo, saj se vedno najde rešitev. Sama si je pomagala tudi z branjem knjig, kot so: Ključ - Joe Vital, Zdravilni Kodeks, Louise Hay - Življenje je tvoje …

Farmacevt Tomaž Makovec je spregovoril o farmacevtskih zdravilih. Po preučitvi rezultatov testiranja v Nemčiji antidepresiva Prozac niso odobrili, ker je bilo pri pacientih, ki pred jemanjem zdravila niso kazali samomorilnih nagnjenj, petkrat več samomorov kot pri pacientih, ki so dobivali Placebo. Prvega februarja 2004 je Boston Globe objavil trditev Davida Healyja (takrat je bil vodja oddelka za medicinsko psihologijo na univerzi Wales), da je od pojava preparata na tržišču zaradi njega samomor naredilo 50.000 ljudi, kar je bistveno več kot v primeru, da omenjenega zdravila ne bi jemali. Pri komercialnih uspešnicah, kot sta Prozac ali Zyprexa, se razpravam o varnosti in stranskih učinkih farmacevtski velikani zato načrtno izogibajo, saj bi to gotovo omejilo njihovo porabo.

Na koncu pa nam je Jaka Bitenc predstavil svoje izkušnje s  KONOPLJO. Povedal je, da konopljino olje pomaga pri številnih boleznih. Do sedaj je  dokazano, da pomaga pri 105. boleznih, po njegovih izkušnjah iz prakse pa meni, da jih je  še več. Za določitev olja, ki bo imelo pravo razmerje sestavin za zdravljenje, je potrebno široko znanje, poleg tega pa je potrebno imeti jasno zdravstveno sliko osebe, ki se zdravi. Včasih najbolje učinkuje ena sama vrsta konoplje, v nekaterih primerih pa je najbolj zdravilna kombinacija več vrst skupaj. Na CNN so predvajali dolgo reportažo dr. Sanjaya Gupte, ameriškega nevrokirurga, ki je spremenil svoje negativno mnenje o zdravilnih lastnostih kanabisa, ko je videl, kako je pomagal triletni deklici. Deklica je imela okrog tristo epileptičnih napadov na teden, kljub jemanju različnih zdravil. Z uživanjem kanabisa so se napadi tako  umirili, da je imela le še dva do tri  napade na mesec.


Besedilo in foto: Blanka Tomšič

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!